26 Eylül 2015 Cumartesi

ZÜRİH EKMEĞİ yemek tarifi





25 gram taze (yaş) maya
240 gram (1 içme suyu bardağı) şeker
500 gram (2+1/2 içme suyu bardağı) ılık süt
1 çay kaşığı tuz
75 gram (5 çorba kaşığı) tereyağı (yumuşatümış)
1+1/2 kg (12+1/2 içme suyu bardağı) un
Kaplaması:
2 yumurta (yavaşça çırpılmış)
60 gram (1/4 içme suyu bardağı) şeker 90 gr
(3/4 içme suyu bardağı) badem (iri dövülmüş)

Mayayı küçük bir kaseye ufalayıp, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çorba kaşığı süt ekleyiniz. Bir çatalla mayalı karışımı pürtüksüz olana kadar karıştırınız. Kaseyi ılık ve esintisiz bir yere kaldırıp 20 dakika, mayalı karışım kabarana kadar bekletiniz.
Büyük bir kaseye kalan süt, kalan şeker, tuz, 60 gram (4 çorba kaşığı) tereyağı ve 2 çorba kaşığı un koyup, tahta bir kaşıkla bütün malzeme harmanlanana kadar karıştırınız. Kabarmış mayalı karışımı ekleyip karıştırdıktan sonra, undan 1 çorba kaşığı ayırarak, kalanını kaseye katarak karıştırınız. Karışımı sıkı ve pürtüksüz bir hamur elde edene kadar dövünüz. Ayırdığınız 1 çorba kaşığı unu hamurun üzerine serpip, kasenin üstünü nemli ve temiz bir bezle örterek, kaseyi ılık bir yerde 1,5 - 2 saat, hamur bir kat kabarana kadar bekletiniz.
Tezgahı yavaşça unlayıp, hamuru kaseden alarak 5 dakika, unlanmış tezgahta yoğurunuz. Hamur pürtüksüz olunca dörde bölünüz.
Her somunu yapmak için, dörde ayrılmış hamur parçalarının her birini yeniden üç eşit parçaya bölünüz. Her parçayı uzatarak yuvarlayınız. Üç uzun parçayı bir uçlarında birleştirip saç örgüsü (biçiminde örerek öteki uçta yeniden birleştiriniz. 4 somunu da aynı biçimde örünüz. Ekmeklerin üstünü temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde 1,5 saat, ekmekler bir kat kabarana kadar dinlendiriniz.
Fırınınızı orta sıcaklığa (190°C) getirip, ısıtınız. iki büyük fırın tepsisini kalan 1 çorba kaşığı tereyağla yağlayınız.
Ekmeklerin üstündeki bezi alıp, yağlanmış fırın tepsilerine biçimlerini bozmamaya özen göstererek yerleştiriniz. Bir fırçayla üstlerine çırpılmış yumurtadan sürüp, şeker ve iri dövülmüş bademlerden serpiniz. Tepsileri fırının orta katına sürerek ekmekleri 20 dakika, altın sarısı bir renk alana kadar pişiriniz.
Tepsileri fırından alıp ekmekleri tel ızgara üstünde soğuttuktan sonra, servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Çilekli Zürih Pastası yemek tarifi





120 gram (1 içme suyu bardağı) un
360 gram (1+1/2 içme suyu bardağı) şeker
12 yumurtanın akı
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 kahve kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı vanilya esansı
1 çorba kaşığı pudra şekeri
5-6 çilek (yıkanmış)

Önce fırınınızı yavaşça (170° C) ısıtınız.
Unu üç kez, şekerin 1/3'üyle eleyiniz. Yumurta aklarını büyük bir cam kasede yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla iyice kabarıp köpük köpük olana kadar çırpınız. Kabartma tozu ve tuzu ekleyip yumuşak kuleler oluşana kadar çırpmaya devam ediniz. Kalan şekeri kattıktan sonra yavaşça çırpıp vanilya esansını ekleyiniz.
Madeni bir kaşıkla un-şeker karışımını kasedeki çırpılmış yumurta aklarına katıp iyice harmanlanana kadar karıştırınız.
Karışımı 25 cm'lik ortası boş bir kek kalıbına aktarınız. Kalıbı fırına sürüp pastayı 45 dakika,üstü sertleşip kahverengileşene kadar pişiriniz. Kalıbı fırından alıp pastayı bir tel ızgaraya çıkartınız. Pastayı soğuduktan sonra bir servis tabağına aktarıp, üzerine pudra şekeri serpip çileklerle süsleyerek servis ediniz.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.