26 Eylül 2015 Cumartesi

ZÜRİH EKMEĞİ yemek tarifi





25 gram taze (yaş) maya
240 gram (1 içme suyu bardağı) şeker
500 gram (2+1/2 içme suyu bardağı) ılık süt
1 çay kaşığı tuz
75 gram (5 çorba kaşığı) tereyağı (yumuşatümış)
1+1/2 kg (12+1/2 içme suyu bardağı) un
Kaplaması:
2 yumurta (yavaşça çırpılmış)
60 gram (1/4 içme suyu bardağı) şeker 90 gr
(3/4 içme suyu bardağı) badem (iri dövülmüş)

Mayayı küçük bir kaseye ufalayıp, 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 çorba kaşığı süt ekleyiniz. Bir çatalla mayalı karışımı pürtüksüz olana kadar karıştırınız. Kaseyi ılık ve esintisiz bir yere kaldırıp 20 dakika, mayalı karışım kabarana kadar bekletiniz.
Büyük bir kaseye kalan süt, kalan şeker, tuz, 60 gram (4 çorba kaşığı) tereyağı ve 2 çorba kaşığı un koyup, tahta bir kaşıkla bütün malzeme harmanlanana kadar karıştırınız. Kabarmış mayalı karışımı ekleyip karıştırdıktan sonra, undan 1 çorba kaşığı ayırarak, kalanını kaseye katarak karıştırınız. Karışımı sıkı ve pürtüksüz bir hamur elde edene kadar dövünüz. Ayırdığınız 1 çorba kaşığı unu hamurun üzerine serpip, kasenin üstünü nemli ve temiz bir bezle örterek, kaseyi ılık bir yerde 1,5 - 2 saat, hamur bir kat kabarana kadar bekletiniz.
Tezgahı yavaşça unlayıp, hamuru kaseden alarak 5 dakika, unlanmış tezgahta yoğurunuz. Hamur pürtüksüz olunca dörde bölünüz.
Her somunu yapmak için, dörde ayrılmış hamur parçalarının her birini yeniden üç eşit parçaya bölünüz. Her parçayı uzatarak yuvarlayınız. Üç uzun parçayı bir uçlarında birleştirip saç örgüsü (biçiminde örerek öteki uçta yeniden birleştiriniz. 4 somunu da aynı biçimde örünüz. Ekmeklerin üstünü temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde 1,5 saat, ekmekler bir kat kabarana kadar dinlendiriniz.
Fırınınızı orta sıcaklığa (190°C) getirip, ısıtınız. iki büyük fırın tepsisini kalan 1 çorba kaşığı tereyağla yağlayınız.
Ekmeklerin üstündeki bezi alıp, yağlanmış fırın tepsilerine biçimlerini bozmamaya özen göstererek yerleştiriniz. Bir fırçayla üstlerine çırpılmış yumurtadan sürüp, şeker ve iri dövülmüş bademlerden serpiniz. Tepsileri fırının orta katına sürerek ekmekleri 20 dakika, altın sarısı bir renk alana kadar pişiriniz.
Tepsileri fırından alıp ekmekleri tel ızgara üstünde soğuttuktan sonra, servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder