11 Ekim 2015 Pazar

Sernik (Polonya) yemek tarifi (Video)




http://www.lezzetsirri.com

Polonya Peynirli Keki

1 kg. tuzsuz lor
10 adet yumurta
125 gr. tereyağı
1,5 içme suyu bardağı toz şeker
1/2 içme suyu bardağı kuru üzüm
2 portakal kabuğu rendesi
50 gr. yoğurt
2 çorba kaşığı irmik
1 paket vanilya

Lor peynirini, şeker, yağ, yoğurt ve yumurta sarıları ile birlikle mikserden geçirin. Portakal kabuğu rendesini, üzümleri ve irmiği peynir karışımına ilave edin. Yumurtaların beyazlarını karbeyaz oluncaya yani iyice sertleşinceye kadar çırpın. Peynirli karışıma karbeyaz olarak çırptığınız yumurta beyazlarını katın. Yumurta beyazlarını kırmamaya çalışarak karışımın altından üzerine doğru yavaş yavaş karıştırın.
Büyük bir kek kabını yağlayın. Kabın dibine bir parça galeta unu serpin. Hem kekiniz kaba yapışmaz hem de kızarmış galeta unu kekinize hoş bir koku verir. Hazırladığınız karışımı bekletmeden kek kabına boşaltın ve önceden orta ateşte kızdırılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Klopsk smietanie (Polonya) yemek tarifi




http://www.lezzetsirri.com

Ekşi Kremli Köfte

1 kg. dana kıyması
4 dilim ekmek
1/2 içme suyu bardağı süt
1 içme suyu bardağı krem
1/2 limonun suyu
1 büyük baş soğan
50 gr. tereyağı
2 yumurta
1/2 kg mantar
1 içme suyu bardağı un
1/2 demet dereotu
1/2 tatlı kaşığı tarhun
1/2 içme suyu bardağı sıvıyağ karabiber
tuz

Ekmeklerin kabuk kısımlarını çıkarıp süt ile ıslatın. Soğanı kıyın. Tavada 50 gr. tereyağını eritip soğanları içine atın, saydamlaşıncaya kadar orta ateşte kavurun ve ateşten alarak soğumaya bırakın.
Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın ve sarılarını bir parça çırpın. Yumurtanın beyazlarını ise "karbeyaz"" oluncaya kadar çırpın ve bir kenara bırakın.
Ekmekleri sıkarak sütten çıkarın. Dereotunu temizleyip kıyın.
Derin bir kaba kıymayı koyup içine kavrulmuş soğanları, çırpılmış yumurta sarılarını, ekmekleri, dereotunu, tarhunu, karabiberi ve tuzu koyarak iyice yoğurun. Daha sonra çırpılmış yumurta beyazını köfte harcına ekleyerek tekrar yoğurun ve küçük yuvarlak köfteler hazırlayın.
Geniş bir tavada kalan tereyağının yarısını sıvıyağ ile kızdırın. Hazırladığınız köfteleri una bulayın ve kızgın yağda çevirerek kızartın.
Kremin içine yarım limonun suyunu koyup bir çatalla yavaşça çırparak karıştırın ve bir kenara bırakın.
Mantarları yıkayın ince ince dilimleyin.
Köfteleri pişireceğiniz tencereye kalan tereyağını koyup kızdırın. Mantarları içine atarak biraz çevirin. Kızarmış köfteleri ve ekşi kremi mantarların üzerine ekleyip tuzunu ve karabiberini kontrol edin.
Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını yarım kapatarak çok hafif ateşte 30 dakika kadar pişmeye bırakın. Daha sonra yanında patetes püresi ile servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Polonya Usulü Kırmızı Pancar yemek tarifi




http://www.lezzetsirri.com

4 adet kırmızı pancar
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı toz şeker
50 gr. tereyağı
tuz

Kırmızı pancarları bol içme suyu ile bir tencereye koyarak, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Soğuduktan sonra kabuklarını bir bıçakla soyarak rendenin iri tarafından geçirin. Tereyağını tavada eritin. 1 çorba kaşığı unu kızgın tereyağına ilave ederek kavurun. Daha sonra rendelenmiş pancarları tavaya koyun, toz şekeri ve tuzu serpip karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Pişen pancarlarınızı bir tabağa alın. Haşlanmış patatesle sıcak olarak Polonya Et Dolmalarının yanında servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Zraz (Polonya) yemek tarifi




http://www.lezzetsirri.com

Polonya Et Dolması

4 büyük parça dana bonfilesi
300 gr. mantar
2 baş soğan
1 içme suyu bardağı et suyu (1 etiçme suyu tabletle hazırlanmış)
un
sıvıyağ
karabiber
tuz

Bonfileleri bir mutfak tahtasının üzerinde mutfak çekici ile döverek hemen hemen 3 mm. kalınlığında eti yırtmamaya dikkat ederek açın. Tuz ve karabiber serperek bir kenara bırakın.
Soğanları ve mantarları çok ince dilimler halinde kıyın. Tavada kızdırılmış yağda soğanları saydamlaşıncaya kadar kavurup üzerine mantarları eklerin. Mantarlar suyunu çekinceye kadar zaman zaman karıştırarak birlikte kavurup tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Daha önce döverek incelttiğiniz etlerden birini alın ve bir tabağa yayın. Hazırladığınız içi et sayısına bölerek, yeterli miktarı etin bir ucuna koyun, etin yan kısımlarını içe kapatarak aynı sarma yapar gibi sarın. Diğer etleri de aynı şekilde hazırlayın. Hazırladığınız et dolmalarını una bulayarak bol kızgın yağda 5 dakika kadar kızartın. Kızarmış et dolmalarını çok derin olmayan bir tencereye sıralayarak üzerine etiçme suyu tablet ile hazırladığınız 1 bardak et suyunu ekleyin, kısık ateşte 35-40 dakika etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yanında haşlanmış patates ile servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


LEH SALÇASI (Polonya) yemek tarifi




150 gr. tereyağı
50 gr. galata tozu
2 katı pişmiş yumurta
1/2 gemet maydonoz
Tuz

Tereyağını bir tencerede fındık renginde kızartınız.
Katı pişmiş yumurtayı ince ince kıyınız.
Galata tozu, tuz, yağa ilâve ediniz biraz kavurunuz.
Ateşten alınız ince kıyılmış maydonoz ilâve ediniz.

NOT: Bu salça balıklarla servis edilir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Naleşnik (Polonya) yemek tarifi




1 çay bardağı süt
Kibrit kutuiçme suyu kadar yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı ılık su
Bir tutam tuz
2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
Aldığı kadar un
3 çorba kaşığı elma marmeladı

Maya ılık içme suyu ile yumuşatılır süt, şeker ilave edilir, 10 dakika bekletilir, yumurta sıvı yağ konur azar azar un ilave edilir hamur yapılır. İki saat dinlendirilir, 1,5 ceviz büyülüğünde parçalara ayrılır, merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır arasına marmelat konur rulo sarılır, tepsiye dizilir. (Sararken iki kenarını içe koyun dolma yapar gibi marmelat akmasın) 180 derece fırında pişirilir, üzerine pudra şekeri serpilir.


ML® Tepsi Ponçik için tıklayın



Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Hurmalı Mazurka (Polonya) yemek tarifi




Kullanılacak malzeme:
Tatlısı için:
250 gram hurma,
250 gram toz şekeri,
150 gram ceviz içi,
100 gram portakal kabuğu şekerlemesi,
2 limon,
her yanı onar santim, kalınlığı da yarım santim olan 8 dilim pandispanya.
Üstü için:
300 gram pudra şekeri,
1 limon,
on kadar hurma.

Yapımı:
Limon kabuğunu (sadece sarısı) rendelemeli. Hurmaların çekirdeklerini çıkardıktan sonra bunları da kıyarcasına ince doğramalı. Beri yanda ceviz içini makineden geçirerek kıymalı. Portakal kabuğu şekerlemesini kıyarcasına ince doğramalı. Sonra bunların hepsini emaye bir tencereye boşaltmalı. Üzerlerine yarım-kaşık limon suyuyla yarım bardak suyla toz şekerini dökmeli. Emaye tencereyi çok hafif bir ateşe oturtmalı ve karışım koyulaşıncaya kadar karıştırarak ateşte tutmalı. Karışım, kıvamını bulunca tencereyi ateşten indirip bir kenarda soğumaya bırakmalı. Her yanı onar santimlik çok ince bir dilim pandispanyayı servis tabağının üzerine yerleştirmeli. Bunun üzerine hurmalı karı. şımın yedide birini döküp bir spatulayla her yanma sıvamalı, Bunun üzerine ikinci dilim pandispanyayı oturtmalı. Buna da yedidebir parça hurmalı karışımdan sıvamalı. Böylece pandispanya dilimleriyle hurmalı karışımı tüketmeli. En üste pandispanya dilimini oturtunca üstünün glasesini hazırlamalı. Bunun için de pudra şekerini yayvan bir porselen kâseye dökmeli. Bunu bir telle çırparken tülbentten geçirilerek süzülmüş limon suyunu damla damla katarak yedirmeli ve yarı sıvı bir krema elde etmeli. Üstteki pandispanya diliminin üzerine ve bu turtanın kenarlarına azar azar dökerek bunu iyice sıvamalı. Turtanın üstünü on kadar hurmayla süsledikten sonra glasesinin donması için tabağı olduğu gibi buzdolabına kaldırmalı.


ML® Hurmalı Muska için tıklayın

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


POLONYA USULÜ PİLİÇ DOLMASI yemek tarifi (Video)




Kullanılacak malzeme (4 kişilik):
Her biri 800 gramlık 2 piliç,
150 gram tereyağı,
100 gram kurutulmuş ekmek tozu,
2 yumurta,
1/2 limon,
1 demet maydanoz,
yeteri kadar tuz ve karabiber.

Yapımı: Piliçlerin tüylerini yolup İçlerini çıkardıktan sonra ince tüylerini gidermek için tütsülemeli. İçini, dışını bol akarsuda iyice yıkadıktan sonra kurulamalı ve içini, dışını tuzlayıp üzerine limon suyu dökme!) ve bir kenara bırakmalı. Tavuğun ödünü dikkatle ayırıp attıktan sonra ciğerini, temizlenmiş katısını ve yüreğini makineden İki defa geçirerek kıymalı. Porselen ve yayvan bir kâseye yumuşatılmış tereyağını koymalı. Bunu bir tahta kaşıkla döverek krema haline getirmeli. Çırpmaya devam ederken buna teker teker yumurta sarılarını katıp yedirmeli. Kıymayla kıyılırcasına doğranmış iki çorba kaşığı maydanozu da katıp yedirdikten sonra tuzunu ve biberini kurutulmuş ekmek tozuyla birlikte serpmeli ve bunları da karışıma yedirmeli. Beri yanda bir çimdik tuzla yumurta aklarını çırpıp kar köpüğü durumuna getirmeli ve bundan kaşık kaşık alıp yavaş yavaş karıştırılmakta olan öbür karışıma katıp yedirmeli. Böylece pilicin içine konacak malzeme hazırlanınca bu harcı ikiye bölmeli ve her parçayı bir pilicin içine doldurmah. Piliçlerin boyunlarıyla gerilerini temiz ve beyaz bir tireyle dikmeli. Pyrex bir kayık tabağı bolca yağladıktan sonra piliçleri buna yerleştirmeli. Kalan tereyağını da küçük parçalara bölüp bu piliçlerin üzerlerine serpiştirdikten sonra kabı orta ısılı bir fırına sürmeli. Kapta birikecek salçayla vakit vakit piliçlerin üstünü ıslatarak ve gerektikçe bunları çevirerek iyice pişirmeli. Piliçler pişince kabı fırından çıkarmalı, tırtıllı bir bıçakla uzunlamasına ikiye bölmeli ve kalan kıyılmış maydanozu serpip sıcak sıcak servis yapmalı.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Varşova Usulü Bonfile (Polonya) yemek tarifi



MALZEMELER
1,5 kg bonfile
1 çorba kaşığı sıvı yağ
16 dilim burger peynir
300 gram tost jambonu
Çok az suda eritilmiş 2 adet etsuyu tableti
1 kutu krema

YAPILIŞI
Bonfileyi bütün olarak eğer tencereye sığmıyor ise ortadan ikiye bölerek 1 çorba kaşığı sıvı yağla her tarafı adeta kahvrengi olana kadar kavurunuz.
Ateş kuvvetli olmalı, ancak bonfilenin içi pişmemelidir. Bonfile içi hafif pembe renkte ve biraz kanlı kalabilir.
Kızartma bittikten sonra bonfile tencereden alınarak ılımaya bırakılır. Ilımış bonfile çok keskin bir bicak ile 1 cm kalınlığında yuvarlak parçalara bölünür. Yaklaşık 15-16 parça çıkar ve her parçanın ağırlığı 100 gram civarında olur. Servis esnasında her bir tabağa iki parça konulacağı varsayılmıştır.
Dilinmiş bonfileleri hafif yağlanmış büyükçe bir firin kabina diziniz. Her bir et parçasının üzerine etin büyüklüğüne göre ikiye katlayarak veya katlamayarak burger peynirini ve tost jambonunu koyunuz. Alttan üste sırası Bonfile, Peynir ve Jambondur.
Daha önce bonfileyi kızarttığımız tencereye 2 tabletle yapılmış et suyunu ilave ederek kaynatınız. Sonra ateşin altını kısınız ve baharatları ilave ediniz. Başka bir kapta çırparak katıştırdığınız kremayı da tencereye koyunuz, sadece bir taşım kaynatınız.
Hazırladığınız bu soiçme suyu kaptaki bonfilelerin üzerine dökünüz ve kremalı bonfileleri 200 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika tutunuz.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.



Avast logo
This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com

Domatesli Çırpılmış Yumurta (Portekiz) yemek tarifi (Video)




Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006


2 adet orta boy domates
3 yumurta
25 g.tereyağı

Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartarak, fındık büyüklüğünde doğrayınız.
Yumurtaları çırpıp, içine doğranmış domatesleri ilave ediniz.
Karıştırarak yumurta tavasında pişiriniz.
Sıcak servis tabağına pişirilen karışımı aktarıp, domates dilimleri ile süsleyerek servis yapınız.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Portekiz Usulü Sahanda Domatesli Yumurta yemek tarifi




2 adet yumurta
10 g. tereyağı
½ çay kaşığı tuz
1 adet domates
½ çay kaşığı tuz
½ yemek kaşığı tereyağı
2 dal maydanoz

Tereyağını küçük yumurta sahanında eritiniz.
Yumurtaları kaseye kırarak ,sarısına gelmeyecek şekilde tuz atınız.
Yağ eriyince yumurtaları tavaya boşaltınız. Isıyı düşürünüz, düşük ısıda, tava hafif sallanarak tereyağının yumurta etrafında hareketini sağlayınız.
Kenarlarının kızarıp renklenmemesi gerekir. Beyazlar pişer pişmez ocaktan alınız.
Özel kabına veya sıcak tabağa yavaşça kaydırarak alınız.
Domatesi concasse hazırlayınız.
Tuz ve karabiberi karıştırınız.
Sahanda tereyağını eritip domatesleri sote yapınız.
Sahanda yumurtaları sıcak servis tabağına alınız.
Yumurtanın yanına hazırladığın domates sotesini şekil vererek yerleştiriniz.
Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapınız.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


ENGİNAR SALATASI (PERU) nasıl yapilir ?




Kullanılacak malzeme (5 kişilik) :
10 körpe ve küçük enginar,
zeytinyağına yatırılmış 3 ançüez,
1 limonun suyu,
1 fincan zeytinyağı,
30 gram margarin yağı,
1 baş soğan,
1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz,
yeteri kadar tuz.
Yapımı:
Enginarların saplarını kesip dış yapraklarını koparıp attıktan sonra iç yapraklarının sivri uçlarını keserek atmalı, göbek tarafındaki tüylü bölümü kazıdıktan sonra bol suda yıkamalı ve kaynar tuzlu suya atıp haşlamalı. Haşlanan enginarları kevgirle çıkarıp başaşağı koyarak iyice süzmeli. Sonra bunları bir servis tabağına yanyana yerleştirmeli. Bu arada rendelenmiş soğanı bir kuşaneye koymalı. Margarin yağını da kattıktan sonra kabı çok hafif bir ateşe oturtmalı ve bir kaşık kadar da içme suyu döktükten sonra bir saat kadar karıştırarak macun haline getirmeli. Sonra bu macunu enginar yapraklarının arasına ve göbeğine dökmeli. Beri yanda ançüezleri havanda dövmeli, sonra bunu küçük bir kâseye koymalı. Yeteri kadar tuz, kıyılmış maydanoz, limon suyu ve zeytinyağını da kattıktan sonra çırparak karışımı birbirine yedirmeli ve bu salçayı enginarların üzerine döktükten sonra servis yapmalı.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


PERUSARI ÇORBASI nasıl yapilir ?




1/2 yağsız kıyma
havuç
patates
1 yumurta
pirinç
et suyu veya 1 tablet et su
1 adet soğan,
tuz
karabiber

Kıymanın içine soğan rendeleyin. Tuz, 1 avuç pirinç ve yumurtanın akı koyarak karıştırın. Fındık büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayın ve unlu tepsiye dizin. Tencereye 2 kaşık margarin, rendelenmiş havuç ve patates koyup kaynamaya bırakın. Tuzu ve et içme suyu tableti de atın. Sebzeler iyice haşlandıktan sonra köfteleri atın ve köfteler pişinceye kadar kaynatın.Biraz suluca bırakın, altını kapadıktan sonra yumurtanın sarısı ve 1/2 limon suyu ile terbiye yapın. Sıcak servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Nalesniki Zascianka (Polonya) nasıl yapilir ?




2 çorba kaşığı magarin
2 içme suyu bardağı un
2 içme suyu bardağı süt
4 adet yumurta
2 çorba kaşığı pudraşekeri
Bir tutam tuz
4'er adet erik, şeftali ve elma
5'er adet kiraz şekerlemesi ve üzüm

Margarin, yumurta süt un bütün krep malzemesinin tümünü iyice çırpın. Yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı pişirin. Kreplerden fincan tabağı ile yuvarlaklar çıkarın. 5'er adedini üst üste koyun. Harcı için, meyveleri tavla zarı büyüklüğünde kesip, karıştırın. Kreplerin aralarına, meyvelerden yerleştirin. Üzerine pudraşekeri serpip, servis yapın.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Tatlı Makarna (Polonya) nasıl yapilir ? (Video)




1 paket burgu makarna
6 içme suyu bardağı su
1 içme suyu bardağı toz şeker
1 kase çilek

Şeker, içme suyu ve çilek bir tencereye konur. Çilekler yumuşayana kadar haşlanır. Sonra çilekler sudan alınır. Kaynamakta olan aynı suya makarna atılır. Makarna suyu tamamen çekene kadar haşlanır. Bu vaziyette servise sunulur.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Polonya Usulü Borç Çorbası nasıl yapilir ?




Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006


1 kg ördek (temizlenmiş)
250 g biftek
50 g margarin
75 g pancar (kibrit çöpü julienne doğranmış-)
75 g pırasa (kibrit çöpü julienne doğranmış)
50 g lahana (tütün kıyımı doğranmış)
50 g soğan (ince julienne doğranmış)
2.5 lt sığır bulyon
200 ml pancar suyu
Buket garni
Taze çekilmiş karabiber
Tuz

Ördeği sıcak fırında 25 dakika renk alması için roti (kızartın) edin. Yağını süzün.
Bifteğin ön haşlamasını yapın.
Margarini derin bir tavada kızdırıp sebzeleri ekleyin. Sebzeleri renk aldırmadan pişirin.
Et suyu ve pancar suyunu sebzelere ekleyin. Bifteği ördekle birlikte çorbaya katın.
Buke garniyi, tuzu, biberi de ekleyerek çorbayı birkaç dakika kaynatın.
Biftek, buket garni ve ördeği çorbadan çıkarın. Bifteği 1/2 cm'lik küpler halinde, ördek etini kalınca kibrit çöpü biçiminde doğrayın. İkisini de tekrar çorbaya katın, tekrar kaynatıp kefini alın. Tuzunu biberini kontrol edin.
Çorbayı yanında pancar suyu, krema ve ördek patatesi ile servis yapın.

Not: Pancar suyunu, soyulup rendelenmiş pancarın üzerini aşacak kadar soğuk suda biraz bekletip tülbentten süzerek hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, bu çorbanın malzemeleri isteğe bağlı olarak değişik şekillerde de doğranabilir.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Kılıç Balıklı Krep (Polonya) nasıl yapilir ? (Video)




250 gram brüksel lahanası
230 gram Hazır krep hamuru
1 çorba kaşığı margarin
1 tatlı kaşığı karabiber
50 gram kılıç balığı kıyması
3 adet yumurta
Tuz

Brüksel lahanasını temizleyip tuzlu suda 1 çorba kaşığı sana yağıyla 6 dakika haşlayın.
Süzüp soğuttuktan sonra küçük kesin ve çırpılmış yumurta, tuz, kılıç balığı eti, karabiberle karıştırın. Yağlayıp unladığınız tartalet (8 adet) kalıbına 3 mm kalınlığındaki hazır krep hamurunu yerleştirin. İç dolguyu aktarıp 180 derece fırında 12-15 dakika pişirin.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Polonya Milli Keki nasıl yapilir ? (Video)




1/2 kilo kadar has beyaz un
50 gram toz şekeri
250 gram pudra şekeri
250 gram süzme bal
150 gram ceviz içi
150 gram çekirdeksiz kuru üzüm, (incir veya portakal kabuğu şekerlemesi de olabilir)
100 gram tereyağı
10 gram karbonat
4 yumurta
1 tutam dövülmüş karanfil tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik cevz-i bevva
1 kaşık kadar karışık baharat (mahlep, kişniş tozu, dövülmüş kakule, dövülmüş sakız)
1 paket vanilya tozuyla karışmış pudra şekeri

Makineden geçirerek ceviz içini kıymalı. Üzümü soğuk suda yumuşatmalı (portakal kabuğu ya da incir şekerlemesi kullanacak olanlar bu şekerlemeleri tavla zarı ufaklığında parçalara doğramalıdırlar). Bir kaşık baharat kanşımıyle cevizi bevvayı, tarçını ve dövülmüş karanfili birbirine karıştırmalı. Porselen ve yayvan bir kâseye yumurta sarılarıyle küçük parçalara bölünmüş 80 gram tereyağını koyup bunları çırparak birbirlerine yedirip köpürtmeli. Bunları karıştırmaya ara vermeden pudra şekeriyle balı da katıp bunları da karışıma yedirmeli. Beri yanda küçük bir kapta üç kaşık suyla toz şekerini eritmeli ve kabı ateşe oturtmalı. Buna baharatlı karışımı katmalı ve karıştırarak bu şerbeti akideleştirmeli. Sonra bunu porselen kâsedeki karışıma katmalı. Karıştırmaya devam ederken unun yarısını azar azar serpip bu karışıma yedirmeli. Karbonatı da katıp yedirdikten sonra bir başka yerde kar köpüğü haline getirilmiş yumurta aklarını kaşık kaşık bu hamura katıp yedirmeli. Karışıma öbür unu da azar azar katıp yedirdikten sonra kıyılmış ceviz içini ve suyu süzülmüş üzümü (veya şekerlemelerden birini) katıp bunu da karışıma yedirmeli Sonra bu hamuru yağa bulanmış dikdörtgen biçiminde bir kek kalıbına boşaltmalı. Bir spatulayla düzleyip kalıbı 180 dereceye göre kızdırılmış termostatlı bir fırına sürüp orada bir saat kadar bırakmalı. Bu nasyonal tatlı pişince kalıbı fırından çıkarıp servis tabağına başaşağı ederek içindekini tabağa aktarmalı. Soğumaya bırakmalı. Kek soğuyunca vanilyalı pudra sekerini serpmeli ve dilimleyip servis yapmalı.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Polonya Usulü Sazan nasıl yapilir ?




1,5-2 kg'lık sazan balığı (temizlenmiş)
30 gram (2 çorba kaşığı) tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 orta boy soğan (ince doğranıp halkalara ayrılmış)
2 çorba kaşığı taze soğan (ince kıyılmış)
6 orta boy havuç (kazınıp halka biçimi dilimlenmiş)
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1+1/2 içme suyu bardağı balık suyu
15 gram (1 çorba kaşığı) unlu tereyağı (sıcak servis edilecekse)
Baharat torbası:
4 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı

Bir balık tenceresinde ya da derin, dar ve uzun bir tencerede, tereyağı ve zeytinyağı karıştırıp, orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca, soğan, taze soğan ve havucu ekleyip, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz. Şeker, sirke, tuz ve biberi ekleyip. arasıra karıştırarak 5 dakika daha pişiriniz. Balığı sebzelerin üzerine yerleştirip, balık suyunu ekleyerek baharat torbasını katınız. Ateşi yükseltip, pişme suyunu kaynatınız. Pişme suyu kaynayınca, tencerenin kapağını kapatıp ateşi kısarak, balığı 40-45 dakika, eti yumuşayana kadar ağır ateşte pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp, balığı ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, sıcak olarak saklayınız. Soiçme suyu hazırlamak için, tenceredeki baharat torbasını çıkarıp atınız. Tencereyi yeniden orta ateşe oturtup, pişme suyunu yeniden kaynatınız. Pişme suyu kaynayınca ateşi kısıp, azar azar yedirerek unlu tereyağı katınız. Sosu, sürekli karıştırarak 2 dakika yavaşça kalınlaşıp pürtüksüz olana kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, soiçme suyu ve sebzeleri balığın üzerine dökerek, servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


PORTAKALLI POLONEZ TURTASI (Polonya) yemek tarifi



1 tatlı kaşığı rafine yağ
180 gram (1 içme suyu bardağı) badem (dövülmüş)
90 gram (1/2 içme suyu bardağından biraz az) şeker
1/2 portakalın suyu
Üstü:
4 portakal (kabukları soyulup, beyaz kısımları temizlenerek dilimlenmiş)
3 portakalın suyu
120 gram (1/2 içme suyu bardağı) şeker
2 çorba kaşığı su
2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)

Önce, fırınınızı yavaşça (130 C) ısıtınız.
1 tatlı kaşığı rafine yağla, 20 cm'lik yayvan bir turta kalıbını yağlayıp bir kenara bırakınız.
Orta boy bir kasede badem ve şekeri karıştırınız. Portakal suyunu ekleyip, bütün malzeme karışana kadar çırpınız.
Karışımı yağladığınız kalıba döküp, üstünü bir bıçağın sırtıyla düzleştiriniz. Kalıbı fırının orta katına sürüp 20-25 dakika, karışım sertleşene kadar pişiriniz. Kalıbı fırından çıkarıp, bir kenarda ılınmaya bırakınız. Ilınınca turtayı bir tel ızgaraya çıkarıp, tamamen soğumaya bırakınız. Bu arada üstünü hazırlamak için, portakal dilimlerini orta boy bir kaseye, koyup kaseyi bir kenara bırakınız.
Orta boy bir kapta portakal suyu, şeker ve suyu karıştırınız. Kabı ağır ateşe oturtup, karışımı arasıra karıştırarak, şekerin tamamen erimesini sağlayınız. Şeker eriyince ateşi yükseltip, karışımı 10 dakika, koyulaşana kadar kaynatınız. Kabı ateşten alıp, portakal kabuğu rendesini ekleyerek, şurubu karıştırınız. Kasedeki portakal dilimlerini turtanın üzerine süslü biçimde dizdikten sonra, şurubu üzerine döküp, ılınmaya bırakınız. Turtayı buzdolabında bir saat soğuttuktan sonra, bir servis tabağına aktarıp, ılık bir bıçakla keserek, servis ediniz.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.



Avast logo
This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com

PATATES TAVA (Polonya) yemek tarifi (Video)




4 büyük patates (kabukları soyulup, ince rendelenmiş)
1 küçük soğan (çok ince doğranmış)
1 yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı un
1 kahve kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurtanın akı (kalınca dövülmüş)
1 içme suyu bardağı rafine yağ

Patates, soğan, yumurta sarısı, un, kekik, tuz ve biberi büyük bir kasede kaşıkla iyice karıştırınız.
Madeni bir kaşıkla, yumurta akını hazırladığınız karışıma katıp, bir kenara bırakınız.
Derin bir tavanın üçte birini yağla doldurup, orta ateşte kızdırınız.
Tavaya kasedeki karışımdan yavaşça 3-4 çorba kaşığı akıtıp, 2-3 dakika, gevrek ve nar gibi olana kadar kızartınız. Patatesleri delikli bir kepçeyle çıkarıp, kağıt peçetede yağlarını süzdürdükten sonra ısıtılmış ıbir servis tabağına aktarıp, geri kalan patatesleri de aynı biçimde kızartana kadar sıcak tutunuz.
Bütün patatesler kızarınca servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Polonya Usulü Pancar yemek tarifi (Video)




500 gram pancar (haşlanıp, kabukları soyularak dilimlenmiş ve sıcak tutulmuş)
15 gram (1 çorba kaşığı) tereyağı
2 tatlı kaşığı un
250 gram (1 içme suyu bardağı) krema
2 çorba kaşığı sirke
1 çay kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı şeker

Yağı orta boy bir tencerede, orta ateşte eritip, tencereyi ateşten indiriniz. Tahta bir kaşıkla unu katıp, pürtüksüz bir bulamaç yapınız. Yavaş yavaş krema, sirke, dereotu, tuz, biber ve şekeri katınız. Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sürekli (karıştırarak 5 dakika, sos sıcak ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, pancarları delikli kepçeyle ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz. Tencerede kalan soiçme suyu üstlerine döküp, servis ediniz.

Not: Polonyu usulü pancarı, rosto ve tavuk yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Polonya Usulü Mantı yemek tarifi (Video)




Hamuru:
350 gram (3 içme suyu bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
3 büyük yumurta (yavaşça çırpılmış)
2-3 çorba kaşığı ılık su
Harcı:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan (ince rendelenmiş)
500 gram eritme peyniri
2 büyük yumurtanın sarısı (dövülmüş)
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı
karabiber
Kaplaması:
1 yumurta (dövülmüş)
1 tatlı kaşığı ılık su

Hamuru yapmak için, un ve tuzu orta boy bir kaseye eleyiniz. Unun ortasını çukur yapıp, yavaşça çırpılmış yumurtaları ve suyu katınız.
Parmaklarınızla, unu yedirip, sıkı hamur olana kadar yoğurunuz.
Hamuru, yavaşça unlanmış hamur tahtasına koyup, 10 dakika, pürtüksüz ama sıkı olana kadar yoğurunuz.
Hamuru ikiye bölüp her birini çok ince açarak, ellerinizle çekiştirerek dörtgen biçimi veriniz.
Yufkaları, nemli bir bezle örtüp, 30 dakika dinlendiriniz.
Harcı yapmak için, küçük bir tavada yağı eritip, soğanları 5-7 dakika, pembeleşene kadar kavurunuz. Tavayı ateşten indirip, içindekini orta boy bir kaseye boşaltınız.
Peyniri kaseye katıp tahta bir kaşıkla iyice karıştırınız. Yumurta sarılarını yavaş yavaş ekleyip, pürtüksüz ve kremamsı olana kadar dövünüz. Tuz ve biberi katıp bir kenara bırakınız. Yufkaların üstündeki bezi kaldırıp, 7,5 cm'lik bisküvi kalıbıyla hamurdan yuvarlaklar kesiniz. Her yuvarlağın ortasına 1 tatlı kaşığı harçtan koyunuz.
Kaplama için bir fincanda yumurta ve suyu karıştırıp, hamurların kenarlarını bu karışımla ıslatınız. Hamurları yarım daire biçiminde katlayıp, çatalla kenarlarını bastırarak yapıştırınız. Mantıları bir kenara bırakınız.
Büyük bir tencerede, 10 bardak suyu harlı ateşte kaynatıp, mantıları içine atınız. Tencerenin kapağını kapatıp, hamurun kalınlığına göre 6-15 dakika, mantılar yumuşayana kadar haşlayınız.
Tencereyi ateşten indirip, mantıları süzgeçten süzünüz. Isıtılmış bir servis tabağına koyup, servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Polonya Usulü Kuşkonmaz yemek tarifi




1 kg kuşkonmaz (haşlanıp süzülmüş)
90 gram (6 çorba kaşığı) tereyağı
30 gram (1/3 içme suyu bardağı) ince ufalanmış bayat ekmek içi
1 katı yumurta (süzgeçten geçirilmiş)
2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)

Yağı küçük bir tencerede eritip, ekmek içini katarak hafif kahverengi olana kadar kızartınız.
Sıcak ve yeni haşlanmış kuşkonmazların üstüne, önce yağlı kızarmış ekmek içini, sonra ezilmiş yumurtaları, en sonra da maydanozları serpip, servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


KAPAK BÖREĞİ (Polonya) yemek tarifi




125 gram (1 içme suyu bardağı) un
kahve kaşığının ucuyla tuz
1 yumurta (yavaşça çırpılmış)
1-2 çorba kaşığı su
Harcı:
60 gram (4 çorba kaşığı) tereyağı
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
500 gram yağsız koyun kıyması
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı su
1 litre (5 içme suyu bardağı) sıcak et suyu

Un ve tuzu orta boy bir kâseye eleyip, parmaklarınızla yumurta ve suyu karıştırarak, pürtüksüz ve sıkı bir hamur yapınız.
Unlanmış hamur tahtasında hamuru 2-3 mm kalınlığında, daire biçiminde açınız. 7,5 cm'lik yuvarlak hamur kesiciyle hamurdan yuvarlaklar kesip, harcını hazırlayana kadar bir kenara bırakınız.
Orta boy bir tavada yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanları ekleyip arasıra karıştırarak 8-10 dakika, renkleri pembeleşene kadar kavurunuz.
Kıymayı katıp, arasıra karıştırarak 8-10 dakika kavurunuz. 1 çay kaşığı tuz, biber ve suyu ekleyip, 15 dakika daha sık sık karıştırarak pişiriniz.
Tavayı âteşten alıp harçtan her yuvarlak hamurun ortasına eşit miktarda koyarak, hamurları yarım daire biçiminde katlayınız. Kenarlarını bastırarak yapıştırınız.
Büyük bir tencereye yarısına kadar içme suyu doldurup, kalan tuzu katınız. Harlı ateşte suyu kaynatıp, börekleri birer ikişer içine atarak, 5-6 dakika, börekler suyun üzerine çıkana kadar pişiriniz. Delikli kepçeyle börekleri çıkarıp ısıtılmış bir kaba koyarak, kalan börekleri aynı biçimde pişirene kadar sıcak tutunuz.
Bütün börekler pişince sıcak et suyunu ısıtılmış çorba kasesine döküp, börekleri içine koyarak servis ediniz.

Not: Polonya usulü kapak börekleri geleneksel olarak bir kase çorba içinde servis edilir. İstenirse üzerine erimiş yağ serpilerek tek başına servis edilebilir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


ISIDORA OMLET (Polonya) yemek tarifi




Malzemesi:
4 adet yumurta
1 büyük patates
1 çorba kaşığı rendelenmiş soğan
10 gr. krema
tuz
karabiber
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Patatesi derin bir kabın içinde rendeleyin, üzerine yumurtaları kırıp, rendelenmiş soğanı ekleyin. Tuz ve biber serpin. Yağı bir tavaya koyarak kızdırın. Omleti içine koyun, hiç karıştırmadan pişmesini bekleyin. Omlet yavaş yavaş ve iyice pişmelidir. Her iki tarafı da en az onbeş dakika kızarana kadar bekleyin.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com