27 Eylül 2015 Pazar

Spaghetti Alla Norma yemek tarifi





Spagetti 400 gr.
Patlıcan 1 adet
Domates sos 500 gr.
Kura soğan 2 büyük soğan

Spagetti tuzlu suda çok erimeden, diri bir şekilde haşlanıp bir kenara alınır.
Soiçme suyu hazırlamak için, ince ince doğranan soğan pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur. Daha sonra kabuğu soyularak küp şeklinde doğranan, domatesler ilave edilir ve pişirilir. Arzu edilirse, fesleğen ilave edilir.
Diğer tarafta küçük küçük doğranmış patlıcanlar yağda kızartılıp, hazırlanan domates sosuna ilave edilir.
Elde edilen sos, spagettinin üzerine konularak servis yapılır.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

İncir Reçelli Tavuklu Makarna nası yapılır ?





Tavuk için:
2 adet tavuk göğsü
4 dilim dana jambom
rendelenmiş kaşar peyniri
3 yemek kaşığı incir reçeli
1 adet ince doğranmış soğan
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı hardal
1 tutam taze kekik
2 yemek kaşığı margarin
Tuz
Karabiber
Makarna için:
1 paket tagliatele makarna
1 adet patlıcan
2 adet biber
1 adet közlenmiş kırmızı biber
1 adet orta boy soğan

Bir kasede incir reçeli, ince doğranmış taze kekik , tuz ve karabiberi karıştırın. Tavuk göğüslerini döverek inceltin. İncir reçelli karışımı tavukların üzerine fırça yardımı ile sürün. Rendelenmiş kaşar peynirin, döverek incelttiğiniz tavukların üzerine serpiştirin. Üzerine dana jambon dilimlerini yerleştirin. Tavukları rulo haline getirin ve geniş bir tavada margarini eritin ve tavuk rulolarını orta ateşte her bir yüzeyi 4 dk. kadar pişirin. Bu sırada incir reçelli karışımın içine ince doğranmış soğanı, hardalı ve sirkeyi ekleyin. Karıştırın ve sos tenceresinde bir miktar pişirin. Tavuklar piştiğinde üzerine sos olarak dökeceksiniz. Makarnayı haşlayın. Bu sırada küçük küpler halinde doğradığınız biber, patlıcan ve soğanı margarinde soteleyin. Sebzeler sotelendikten ve makarnanız haşlandıktan sonra hepsini geniş bir tencerede ya da wok tavasında karıştırın. Tercihinize göre krema ya da soya soiçme suyu ilave edin. Tavuğunuz ile birlikte ikram edin.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Ricotta ve Domatesli Makarna yemek tarifi





6 yemek kaşığı margarin
1 adet küçük boy kuru soğan
1 adet kereviz yaprağı
9 adet kurutulmuş domates
1 paket makarna
3 yemek kaşığı ricotta peyniri
2 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

Orta ateşte, yağı soğanı kerevizi kavuruyoruz. Ardından domatesi ekleyerek, soiçme suyu katılaşana kadar pişiriyoruz.
Büyük bir tencerede temiz içme suyu kaynatıp, içine makarnayı atıyoruz.
Pişirdikten sonra süzüp aynı tencereye alıyoruz.
Sosu, makarnanın üzerine döküyoruz.
Ricotta ve karabiberi ekliyoruz.
Servis tabaklarına aldıktan sonra maydonozla süslüyoruz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Risotto yemek tarifi





1 adet soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (dövülmüş)
250 gram mantar (ince dilimlenmis, ben chestnut kullandim)
300 gram risotto pirinci (Arbario cinsi olabilir)
1 adet sebze bulyon
30 gram margarin
1 avuç maydanoz (ince kıyılmis)
1 kase parmesan peyniri (herhangi bir kasar olabilir)
1 lt içme suyu içme suyu (kaynar olmalı)
Tuz

Pilav tencerenize margarin alıp kızdırın, soğan ve sarımsakları tencereye ekleyip şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Mantarları tavaya alın, karabiber ve tuzu ekleyip orta ateşte yaklaşık sekiz dk kadar kavurun.
Pirinci tencereye ekleyip bir dk kadar kavurmaya devam edin. Kaynar suda sebze bulyonunu çözün ve dörtte birini pilavın üzerine ekleyin. Orta ateşte ve sürekli karıştırarak pilavın suyu çekmesini sağlayın, tekrar ayni miktar suyu ekleyip pilav çekinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Tüm suyu dört bolum halinde kullanıp bitirin, eğer içme suyu bittiği halde pirinçler hala pişmemişse biraz daha içme suyu ekleyip aynı işlemleri tekrarlayın.
Tencereyi atesin üzerinden alın, sana yağını peynir (süslemek için biraz ayırın) ve maydanozu ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp bir kaç dk dinlenmeye bırakın, böylece soğurken kalan suyunu da çekecektir. Son bir defa karıştırıp tabaklara paylaştırın ve rendelenmiş parmesan ile süsleyip servis yapın.

Not: Risottoya özelliğini veren ıslak ve kremamsı dokusunu yakalamak için suyu bolum bolum ekleyip sıkça karıştırmak çok önemli. Sakın üşenip tüm suyu bir seferde eklemeyin yoksa kıvamını tutturamazsınız.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Ribollita (Toskana) yemek tarifi





200 gram bir gece önceden ıslatılmış kuru fasulye
3 adet kiraz domates
2 diş sarımsak
Yeterince Su
1 tutam Tuz
7 yemek kaşığı tereyağı
2 adet ince dilimlenmiş soğan
2 adet dilimlenmiş pırasa
2 adet dilimlenmiş havuç
250 gram doğranmış pazı
100 gram ince doğranmış lahana
400 gram konserve domates (suyu ile birlikte)
2 adet dilimlenmiş kabak
150 gram dondurulmuş bezelye
2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
Küçük bir dal kekik
1,5 Lt. Et suyu
350 gram bir günlük kızarmış ekmek
Taze Çekilmiş Karabiber

Fasulyeleri, kiraz domatesler ve sarımsak ile beraber geniş bir çorba tenceresine koyun. Üzerlerini örtecek kadar soğuk içme suyu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Tencerenin kapağını kapatın ve fasulye yumuşayıncaya 2 ade kadar yaklaşık 1 saat pişirin.
Tuz ekleyin. Fasulyeleri süzün ve kenarda bekletin.
Tencereyi temizleyin ve içine 4 yemek kaşığı tereyağı koyarak orta ateşte kızdırın.
Soğanları, pırasaları, havuçları, pazıyı, kabakları, domatesleri, lahanayı, bezelyeleri, maydanoz ve kekiği tencereye ekleyerek sebzeler yumuşayıncaya dek yaklaşık 10 dakika pişirin. Fasulyeleri ve et suyunu da tencereye ekleyin ve tuz ve karabiber serpiştirin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Çorba çok koyulaşırsa içme suyu ekleyebilirsiniz. Çorbayı ateşten alın ve en az 2 saat süreyle dinlendirin. Gece boyunca da dinlendirebilirsiniz.
Fırınınızı 160 dereceye ısıtın.
Tercihen toprak bir lirin kabının İçine kızarmış ekmek dilimlerini dizin. Üzerlerine biraz çorbadan gezdirin. Bolca karabiber serpiştirin. Bu İşlemleri çorba ve ekmeklerin tamamı fırın kabına aktarılıncaya kadar devam edin.
Fırında 20 dakika pişirin.
Kalan 3 yemek kaşığı tereyağı üzerinde gezdirip servis yapın.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Portakal Aromalı Krep yemek tarifi





2 adet yumurta
2 içme suyu bardağı un
1 içme suyu bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz
50 gram margarin
1 adet portakal aroması

Yumurtalar kırılarak güzelce çırpılır. Önce süt, daha sonra tuz,portakal aroması ve un da katılarak hiç topak kalmayacak şekilde karıştırılır. Küçük boy bir tavaya çok az yağ dökerek orta hararetli ateş üzerine konulur. Tavanın dip kısmı tamamen örtülerek yuvarlak bir şekil alacak şekilde sıvı karışımdan dökülür. Tavayı salladığınızda krep hareket ediyorsa, yani artık tavaya yapışmıyorsa diğer tarafı çevrilir. Üzeri yavaşça kahverengi olana kadar aynı işlem tekrarlanır. Bu ölçülerden yaklaşık 7-8 adet krep çıkıyor.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Somonlu Kremalı Makarna yemek tarifi





http://migros.com.tr

300 gr. makarna
250 gr. somon
50 gr. dereotu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 adet yeşil soğan
300 ml. krema
1 adet limon suyu
Tuz
Karabiber

1. Makarnayı bir tencerede paket üzerindeki pişirme süresine göre haşlayın.
2. Bir tavada zeytinyağını ısıtın.
3. İnce kıydığınız yeşil soğan ve dereotunu iki dakika soteleyip somonları ekleyip pişirin.
4. Krema ve limon suyunu ilave edip 3-4 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
5. Makarnayı süzüp sosla karıştırın.
6. Taze çekilmiş karabiber ve fesleğenle servis edin.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

İsviçre usulü patates yemek tarifi





Patates kabuklu olarak iyice yıkanır. Sonra tuzlu suda haşlanır. Kabukları ayıklanır ve tavla zarı gibi küçük parçalara kesilir. İçinde 1 çorba kaşığı sadeyağ, kırmızı biber ve karabiber bulunan ateşteki bir kapta iki dakika karıştırılarak sote edilir. Ve servis tabağının çevresine garni olarak konur.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Karnabahar Graten (İsviçre) yemek tarifi





4 kişilik
MALZEME
600 g patates,
tuz,
1 çorba kaşığı kimyon,
1.5 kilo karnabahar,
1 çorba kaşığı limon suyu,
1'er kırmızı, sarı ve yeşil dolmalık biber,
75 g kuzu gömlek yağı,
1 soğan,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 tepeleme çorba kaşığı un,
350 g krema,
400 ml sebze suyu (komprime),
toz hintcevizi,
karabiber,
150 g İsvriçre peyniri (Appenzeller),
50 g rendelenmiş parmesan .

1. Patatesleri soyarak yıkayın ve bol tuzlu suda 1 kaşık kimyon ile 15 dakika pişirin.
2. Karnabaharı ayıklayarak küçük parçalara ayırın. Yıkadıktan sonra uçlarını çapraz olarak kesin. Karnabaharı tuzlu, limonlu suda 10 dakika haşlayın, soğuk sudan geçirin ve süzülmeye bırakın. Biberleri soyun, şeritleyin.
3. Kuzu gömlek yağını şeritleyin, soğanı küp halinde doğrayın. Gömlek yağını bir tavada kızartın, kıtır kıtır olduktan sonra bir tabağa alın.
4. Tereyağını tavaya ilave edin, soğanı öldürün, un serpiştirin, devamlı karıştırın. Krema ve sebze suyunu tavanın içine dökün, 10 dakika pişirin. Hintcevini ve karabiberi ayarlayın. Soğumaya bırakın.
5. Patatesleri yarım cm kalınlığında dilimleyin. Peyniri fındık büyüklüğünde doğrayın, parmesan ile birlikte sosun içine katın.
6. Patatesleri oval bir kalıba dizin, üzerine sos dökün. Biberlerin yarısını, karnabaharı ve kalan biberleri koyun. Kalan soiçme suyu dökün. Fırını 200 derecede ısıtın. Grateni yaklaşık 35 dakika altın sarısı olana dek kızartın. Üzerine gömlek yağını koyarak servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

LOZAN KREMASI (İsviçre) yemek tarifi




250 gram süt
80 gram toz şeker
35 gram un
2 yumurta sarısı
250 gram tereyağı veya margarin
75 gram pudra şekeri
1 kahve kaşığı vanilya tozu
150 gram şantiy kreması

Bir tencereye 2 yumurta sarısı, 80 gram toz şeker ile 1 kahve kaşığı da vanilya koyularak, telle üç beş defa çalkalanır, sonra bunlara elenmiş 35 gram un da katılarak tekrar karıştırılır ve birbirleriyle eritildikten sonra bu karışıma, azar, azar olmak üzere, kaynar halde bulunan 250 gram süt katılır ve her taraftan hızlıca karıştırılarak süt de karışıma yedirilir.
Tencere kuvvetli ateşe oturtularak krema, muhallebi kıvamında bir koyuluğa gelinceye kadar 3 - 5 dakika telle dövercesine karıştırılmak suretiyle pişirilir ve tencere ateşten alınarak krema yayvanca bir tepsi ya da mutfaktaki mermere bir parmak inceliğinde yayılmak suretiyle iyice soğumaya bırakılır.
Krema soğumakta iken, bir kuşaneye, yumuşatılarak pomat haline getirilmiş 250 gram tereyağı ya da margarin, yahut da 100 gram tereyağı 150 gram margarin koyularak, yağ köpürüp iyice beyazlaşmış olan bu yağa her seferinde bir çorba kaşığını aşmamak üzere iyice soğumuş olan pastacı kremasına katılır ve bir taraftan da telle hızlıca karıştırmak suretiyle bütün krema azar azar tereyağına yedirilir. (Katılan her kaşık kremayı karıştırmak suretiyle tereyağına iyice yedirmeden ikinci kaşık kremayı yağa katrnamalıdır. Bir de yağın sertleşmesi nedeniyle krema kesilecek olursa, eritmemek şartıyle krema tenceresi yavaşça ateşe gösterilir ve ateşten alınarak kremadaki kesiklik kayboluncaya kadar telle dövmeye devam edilir.)
Sonra bu kremaya elenmiş 75 gram pudra şekeri ilâve edilerek, karıştırmak suretiyle şeker kremaya yedirüdikten sonra pastalarda kullanılır.

Not: Krema böylece tamamlandıktan sonra istenirse buna 125 ilâ 175 gram kadar sıkı dövülmüş şantiy kreması katmak da mümkündür.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

FISTKLI LOZAN KREMASI (İSVİÇRE) yemek tarifi





250 gram süt
80 gram toz şeker
35 gram un
2 yumurta sarısı
250 gram tereyağı veya margarin
75 gram pudra şekeri
1 kahve kaşığı vanilya tozu
150 gram şantiy kreması
75 gram antepfıstığı
1-2 damla yeşil şekerci boyası

Bir tencereye 2 yumurta sarısı, 80 gram toz şeker ile 1 kahve kaşığı da vanilya koyularak, telle üç beş defa çalkalanır, sonra bunlara elenmiş 35 gram un da katılarak tekrar karıştırılır ve birbirleriyle eritildikten sonra bu karışıma, azar, azar olmak üzere, kaynar halde bulunan 250 gram süt katılır ve her taraftan hızlıca karıştırılarak süt de karışıma yedirilir.
Tencere kuvvetli ateşe oturtularak krema, muhallebi kıvamında bir koyuluğa gelinceye kadar 3 - 5 dakika telle dövercesine karıştırılmak suretiyle pişirilir ve tencere ateşten alınarak krema yayvanca bir tepsi ya da mutfaktaki mermere bir parmak inceliğinde yayılmak suretiyle iyice soğumaya bırakılır.
Krema soğumakta iken, bir kuşaneye, yumuşatılarak pomat haline getirilmiş 250 gram tereyağı ya da margarin, yahut da 100 gram tereyağı 150 gram margarin koyularak, yağ köpürüp iyice beyazlaşmış olan bu yağa her seferinde bir çorba kaşığını aşmamak üzere iyice soğumuş olan pastacı kremasına katılır ve bir taraftan da telle hızlıca karıştırmak suretiyle bütün krema azar azar tereyağına yedirilir. (Katılan her kaşık kremayı karıştırmak suretiyle tereyağına iyice yedirmeden ikinci kaşık kremayı yağa katrnamalıdır. Bir de yağın sertleşmesi nedeniyle krema kesilecek olursa, eritmemek şartıyle krema tenceresi yavaşça ateşe gösterilir ve ateşten alınarak kremadaki kesiklik kayboluncaya kadar telle dövmeye devam edilir.)
Sonra bu kremaya elenmiş 75 gram pudra şekeri ilâve edilerek, karıştırmak suretiyle şeker kremaya yedirilir.
Daha sonra; kaynar suya atmak suretiyle üç beş taşım kaynatılarak kabukları soyulmuş, ince dişli et ya da badem makinesinden geçirilmiş 75 gram iç antepfıstığı ile 1-2 damla kadar da yeşil şekerci boyası katılarak, iyice karıştırılır ve pastalarda kullanılır.

Not: Aynı ölçülerle bademle de hazırlanır.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

KAKAOLU LOZAN KREMASI (İsviçre) yemek tarifi





250 gram süt
80 gram toz şeker
35 gram un
2 yumurta sarısı
250 gram tereyağı veya margarin
75 gram pudra şekeri
1 kahve kaşığı vanilya tozu
150 gram şantiy kreması
25 gram kakao
100 gr. sütsüz çikolata

Bir tencereye 2 yumurta sarısı, 80 gram toz şeker ile 1 kahve kaşığı da vanilya koyularak, telle üç beş defa çalkalanır, sonra bunlara elenmiş 35 gram un da katılarak tekrar karıştırılır ve birbirleriyle eritildikten sonra bu karışıma, azar, azar olmak üzere, kaynar halde bulunan 250 gram süt katılır ve her taraftan hızlıca karıştırılarak süt de karışıma yedirilir.
Tencere kuvvetli ateşe oturtularak krema, muhallebi kıvamında bir koyuluğa gelinceye kadar 3 - 5 dakika telle dövercesine karıştırılmak suretiyle pişirilir ve tencere ateşten alınarak krema yayvanca bir tepsi ya da mutfaktaki mermere bir parmak inceliğinde yayılmak suretiyle iyice soğumaya bırakılır.
Krema soğumakta iken, bir kuşaneye, yumuşatılarak pomat haline getirilmiş 250 gram tereyağı ya da margarin, yahut da 100 gram tereyağı 150 gram margarin koyularak, yağ köpürüp iyice beyazlaşmış olan bu yağa her seferinde bir çorba kaşığını aşmamak üzere iyice soğumuş olan pastacı kremasına katılır ve bir taraftan da telle hızlıca karıştırmak suretiyle bütün krema azar azar tereyağına yedirilir. (Katılan her kaşık kremayı karıştırmak suretiyle tereyağına iyice yedirmeden ikinci kaşık kremayı yağa katrnamalıdır. Bir de yağın sertleşmesi nedeniyle krema kesilecek olursa, eritmemek şartıyle krema tenceresi yavaşça ateşe gösterilir ve ateşten alınarak kremadaki kesiklik kayboluncaya kadar telle dövmeye devam edilir.)
Sonra bu kremaya elenmiş 75 gram pudra şekeri ilâve edilerek, karıştırmak suretiyle şeker kremaya yedirilir.
Daha sonra; 25 gram kakao ve benmaride yumuşatılarak pomat haline getirilmiş ve soğutulmuş 100 gram sütsüz çikolata katarak, iyice karıştırılır ve kremaya yedirilerek pastalarda kullanılır.

Not: Ben-mari için; içinde içme suyu kaynamakta olan bir kaba oturtularak ara sıra kaşık batırılarak karıştırmak suretiyle çikolata pomat haline getirilir.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

TEREYAĞI KREMASI (İsviçre) yemek tarifi





2 bütün yumurta
160 gram pudra şekeri
250 gram tereyağı
2 kahve kaşığı vanilya tozu

Bir kuşaneye yumuşatılarak pomat haline getirilmiş 200 ya da 250 gram tereyağı veya margarin koyarak, yağ köpürüp iyice beyaz bir renk alıncaya kadar 15 dakika telle çırpılır sonra bir tarafa bırakılır.
Başka bir kuşaneye 2 bütün yumurta, 160 gram pudra şekeri ile 2 kahve kaşığı da vanilya tozu koyarak, yumurtaları, 20 - 25 dakika süreyle, arada bir dinlenmek suretiyle çırpılır.
Sonra koyu boza kıvamına gelmiş bu yumurtaları, her seferinde 1 dolu çorba kaşığını aşmamak üzere köpürtülmüş ve bir tarafa bırakılmış olan tereyağı katmak ve bir taraftan da telle hızlıca karıştırmak suretiyle azar azar tereyağına yedirilir.
Tereyağı kreması çikolatalı yapılmak istenirse, tarif edildiği şekilde hazırlanmış tereyağı kreması,elenmiş 25gram kakao ve benmaride yumuşatılarak pomat haline getirilmiş ve iyice soğutulmuş 100 gram sütsüz çikolata katılarak iyice karıştırılır ve çikolatalı tereyağı kreması olarak kullanılır.
Tereyağı kreması fıstıklı ya da bademli olarak yapılmak istenirse, yukarıda tarif edildiği şekilde hazırlanmış tereyağı kremasına, kaynar suya atılarak üç, beş taşım kaynatılmış ka-buklarj soyulmuş, ince dişli et ya da badem makinesinden geçirilerek iyice ufalanmış 75 gram antepfıstığı ile 1 - 2 damla yeşil şekerci boyası katılarak, iyice karıştırılır ve fıstık kreması olarak kullanılır. Ancak bu kremaya vanilya koymamalı.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

İSVİÇRE RULOSU yemek tarifi





Malzemesi:
6 yumurta
6 çorba kaşığı toz şeker
6 çorba kaşığı un.
İçine:
Şeker
8 çorba kaşığı marmelat

Hazırlanışı:
Yumurta ile şekeri bir süre çırpın. Unu yavaş yavaş ilave edin ve yavaşça karıştırın. Dikdörtgen bir fırın tepsisini yağlayıp üzerine yağlı kağıt döşeyin. Hamuru kağıdın üzerine dökün. Bir kaşığın yardımı ile hamuru düzeltin. Sıcak fırına koyarak 12 dakika pişirin. Büyük bir kurulama bezini yayın. Üzerine yağlı kağıt koyun. Kağıdın üzerine toz şeker serpin. Hamuru yağlı kağıda koyun ve üzerine reçeli yayın. Kağıt altında olarak rulo yapın ve bir müddet bir kenarda bekletin. Daha sonra kağıdı çıkarın. Biraz daha şeker serpip soğumaya bırakın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

SİYAH TOBLORENE ÇİKOLATALI MOUSE (İsviçre) yemek tarifi





MALZEME:
300GR TOBLORENA CUKULATASI (YADA YARI TOBLORENA YARISIDA SÜTSÜZ CIKOLATAYANI KOCH SCHOKOLADE OLABILIR)
2 tane günlük yumurta (taze olmasi gerekir, cig kullanalicagindan dolayi)
2 kasik pudra sekeri
4 dl cig krema

Yapilisi:
Cikulatalar kirilir derin bir kap icine koyun,suyu kaynatin üzerine dökün, cikolatalar kendini salip eriyene kadar, ama hic karistirmayin. Bu taraftada iki yumurtayi seker ile boza kivamina gelene kadar cirpin, ayni sekilde cig kemayida cirpin, sonra cukulatanin suyunu yanlayarak yavas yavas süzün, kasikla güzelce karistirin, yumurtalari iyice yedirin bir taraftanda sogumus veya ilinmis olur en son kremayi katin yavas yavas karistirin. Üzerini strecle kapatarak 6-7 saat dolapta dondurun (buzlukta degil) yani sertlessin. Sonra sütlü dondurma toplarinin yanina islatilmis kasikla alinarak konur.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Havuçlu Paskalya Keki (İsviçre) yemek tarifi





MALZEME:
100 gram tereyağı
200 gram seker
iki cimdik tuz
2 yumurta
200 gram ince rendelenmis havuc
1 limon rendesi
2 yemek kasigi suy
150 gram toz badem
200 gram un
2 tatli kasigi kabartma tozu
pudra sekeri üstü icin

YAPILISI:
Yuvarlak kek kalibini yaglayip unlayin,yagi cirpin seker ve tuzu katin yumurtalari cirpa cirpa teker teker katin.karistirmaya devam edin iyice boza kivamina gelene kadar, havuc limon kabugu, suyu ekleyin, sonra badem ve unu katin sonunda kabartma tozunu ekleyerek, kaliba dökün.180 derecede 50 dakika pisirin, cikarin ve sogutun, kaliptan cikararak firin teline yerlestirin, daha sonra cesitli tavsan veya yumurta sekli kesilmis sablon yerlestirin pudra sekerini eleyin. İsterseniz marzipan havucla süsleyebilirsiniz.
kareler halinde keserek servis yapin.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

HİNDİSTANCEVİZLİ KREM PASTA (İSVİÇRE) yemek tarifi





MAZEME:
HAMURU ICIN:
8 YUMURTA BEYAZI
6 KASIK SEKER
200 GR HINDISTANCEVIZI.

YUMURTA BEYAZLARINI IYICE CIRPIN DIGER MALZEMEYIDE KARISTIRIN, BORCAMDA 5-10 DAKIKA PISIRIN (200 DERECE)

KREMASI:
1 BARDAK SÜT
150 GR margarin
100 GR CİKOLATA
11 TANE BISKÜVI
6 KASIK SEKER
150 GR FINDIK UNU
8 YUMURTA SARISI.

YUMURTA SARILARINI SEKERLE IYICE CIRPIN, SÜT, YAG, CUKULATA ISITILARAK ERITILIR FINDIK TOZU ERIMIS MALZEME (SOGUK) KIRILMIS BISKIVILER DIKKATLICE YUMURTA SARISINA EKLENIR. DIGER TARAFTA PISIRILMIS OLAN HAMUR MALZEMENIN ÜSTÜNE GÜZELCE YAYILIR. ÜZERINE CIG KREMA CIRPILIR ÜZERINE GÜZELCE DOLDURULUR. (krem santiyide yapabilirsiniz akici olmasin).

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

FINDIKLI TARÇINLI KEK (İSVİÇRE) yemek tarifi





MALZEMELER:
200 GR YUMUSAK YAG
200 GR SEKER
300 GR UN
3 YUMURTA
1 KAHVE KASIGI TARCIN
BICAK UCU ILE KARANFIL TOZU
YARIM LIMON RENDESI
75 GR GALETA UNU
200 GR KAVRULMUS FINDIK TOZU
1 TATLI KASIGI, BIR FISKE (BICAK UCU KADAR) KABARTMA TOZU

YAPILISI:
200 gram yag, seker, yumurta sarilarini boza kivamina gelene kadar cirpin, tarcini bicak ucu ile karanfili, limon redesini, galeta ununu, findik tozunu ilave edin. Sonra ayri yerde yumurta beyazini biraz tuzla iyice köpürtün bicak ucu ila kabatma tozunu katin sertlesene kadar cirpmaya devam edin, IKI KASIK SEKER KATIN YINE KARISTIRIN, sonra unu ilave edin 1 tatli kasigi kabartma tozunu da ilave edin diger malzemelerle güzelce karistirip icine yagli kagit yerlestirilmis kek kalibina dökün. 180 derecede 60 dakika pisirin.
ÜSTÜ ICIN: 150 GR PUDRA SEKERI, BIR KASIK TARCIN, IKI KASIK SU. İyice karistirin sogumak üzere olan kekin üzerine sürün, icine ceksin.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

FINDIKLI SCHOKOLADE KEK (İSVİÇRE) yemek tarifi





100 GR YUMUSAK YAG
175 GR SEKER
4 YUMURTA
175 GR SÜTLÜ CUKULATA
1/4 CIG KREMA (SÜTTE OLABILIR)
BIRAZ TUZ 1 KAHVE KASIGI
BIR BICAK UCU KABATMA TOZU
175 GR FINDIK TOZU
100 GR TOZ HALINE GETIRILMIS ETIMEK
ÜSTÜ ICIN; BIRAZ BÜTÜN FINDIK

YAPILISI:
Yag seker yumurta sarilari iyice cirpilir cikolatayi rendeleyin icine katin kremayida ekleyin. Bu tarafta yumurta beyazlarina tuz ilave edip katilasincaya kadar cirpin bicak ucu ile kabatrma tozunuda ilave edin iki kasikta sekeri koyun cirpmaya devam edin, diger malzemeleride ekleyip iki malzemeyi iyice karistirin. 180 derecede 50 dakika pisirin, pisirme süresi 30 dakika olunca üzerine findiklari koyun, pisirmeye devam edin.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Yaz Gülü (İsviçre) yemek tarifi





Gereçler:
Merengi için:
225 gram şeker
4 yumurta akı
1/4 çay kaşığı vanilya esansı
içi için:
150 gram krem şanti
225 gram ağaç çileği, çilek ya da dağ çileği
15 gram gül yaprağı biçiminde şekerleme

Yumurta aklarını ve şekeri bir kaba koyarak kaynamakta olan bir tencere suyun üzerine oturtun. Vanilya esansını da katın. İki tepsinin dibine yağlı kağıt yayarak 7 cm. çapında 18 daire çizin. Yağlı kağıda hafif zeytinyağı sürerseniz iyi olur. İri gül ucu taktığınız krema torbasına hazırlanan merengini doldurun. Tepsinin üzerindeki kağıda çizdiğiniz dairelerin üstüne, çizgilerin içinde kalacak biçimde çember biçiminde merengi sıkın.
6 çemberin içini de tümüyle mereng ile doldurup daire biçimi verin. Önceden ısıtılmış fırında 45 dakika, ya da merengler gevrekleşip tatlı bir renk alana dek pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Merengleri kağıttan alın. Daire biçimindeki her merengin üzerine iki adet çember merenglerden oturtun. Artmış olan mereng karışımı ile çemberleri birbirlerine ve üzerlerine yerleştirildikleri dairelere yapıştırın. 20 dakika daha fırına koyup, iyice sertleşmelerini bekleyin. Fırından alıp, soğumaya bırakın. Krem Şantiyi sertleşene dek çırpın. Dilediğiniz kadar şeker karıştırın. Hazırladığınız meyveleri (çilek, ağaç çileği, dağ çileği hangisini kullanıyorsanız) krem şanti karışımına karıştırın. Mereng sepetlerini bu karışımla doldurup, üzerlerini gül yaprağı biçimindeki şekerlemelerle süsleyin.

Not: Bu güzel görünümlü tatlının en büyük kolaylığı mereng sepetlerinin zamanınız olduğunda yapılıp, hava geçirmeyen bir kutuda ya da buzlukta gerek duyulana dek saklanabilmesidir. İçlerinin doldurulması çok az zaman aldığından kalabalık konuklarınız için hazırlamanız yerinde olur. Dağ çileği bulabilirseniz, başka türlü nefis olurlar. Bu tarif 6 kişiliktir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

İsviçre Merengi yemek tarifi





Gereçler:
225 gram şeker
4 yumurta akı
1/4 çay kaşığı vanilya esansı

Yumurta aklarını ve şekeri bir kaba koyarak kaynamakta olan bir tencere suyun üzerine oturtun. Vanilya esansını da katın.
İki tepsinin dibine yağlı kağıt yayarak 7 cm. çapında 18 daire çizin. Yağlı kağıda hafif zeytinyağı sürerseniz iyi olur. İri gül ucu taktığınız krema torbasına hazırlanan İsviçre merengini doldurun. Tepsinin üzerindeki kağıda çizdiğiniz dairelerin üstüne, çizgilerin içinde kalacak biçimde çember biçiminde merengi sıkın.
6 çemberin içini de tümüyle mereng ile doldurup daire biçimi verin. Önceden ısıtılmış fırında 45 dakika, ya da merengler gevrekleşip tatlı bir renk alana dek pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Fındıklı ve Havuçlu İsviçre Keki yemek tarifi





200 gram havuç
3 yumurta, akları, sarıları ayırılacak
125 gram şeker
125 gram ince kıyılmış fındık
2 çay kaşığı ince limon rendesi
50 gram un
1/2 çay kaşığı kabartma tozu

Kenarları 18 cm. boyunda kare kalıbı yağlayın. Havuçların kabuklarını kazıyıp, rendeledikten sonra tekrar tartın. Size 125 gram havuç gereklidir. Yumurta sarıları ile şekeri koyulaşıp krem haline gelene dek çırpın. Havuç, fındık ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Un ve kabartma tozu ekleyip, karışıma iyice yedirin. Hazırlanan kalıba koyup, orta ısıdaki fırında 40-45 dakika pişirin. 2-3 dakika kalıpta beklettikten sonra, kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Pırasalı Pay (İsviçre) yemek tarifi





4 kişilik
1,5 büyük pırasa
1 adet büyük soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Hamuru için:
150 gram margarin
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
Aldığı kadar un

Pırasaları ve soğanı küçük dilimler halinde doğrayın. Bu karışım çok az sıvı yağ ile birlikte kapağı kapalı bir tencere içinde, pırasaların ve soğanların diriliği gidene kadar pişirin. Bir taraftan da yumuşatılmış margarin, yumurta, yoğurt ve aldığı kadar un ilave ederek, kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Hamuru, fırın tepsisine veya ısıya dayanıklı cam tepsi içine yayın. Hamuru üzerine pırasaları yerleştirin. Fırına sürüldükten 15-20 dakika sonra, tulum ve kaşar peyniri rendelerinden oluşan karışımı da ekleyin. Pırasalı pay soğumadan servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

BALLI VE CEVİZLİ TURTA (İsviçre) yemek tarifi





Kek:
240 gram (2 içme suyu bardağı) un
kahve kaşığının ucuyla tuz
120 gram (8 çorba kaşığı) tereyağı
2 çorba kaşığı toz şeker
1 iri yumurta
2-3 çorba kaşığı soğuk su
İçi için:
250 gram koyu krema
300 gram (1+1/2 içme suyu bardağı) toz şeker
1/2 içme suyu bardağı su
3 çorba kaşığı süzme bal
400 gram ceviz (kabaca kıyılmış)
Üstü için:
1 yumurta (1+1/2 çorba kaşığı sütle çırpılmış).

Un ile tuzu büyük bir çukur kaba eleyiniz; tereyağı küçük parçalar halinde kesilmiş olarak ekleyiniz. Karışımı, parmaklarınızın ucuyla, ekmek içi kıvamına gelene kadar yoğurarak tereyağını una yediriniz ve şekeri ekleyiniz.
Küçük bir kâsede 1 yumurtayı 2 çorba kaşığı içme suyu ile çırptıktan sonra, un-tereyağı karışımının içine dökünüz. (Tok bir hamur elde etmek için, gerekirse biraz daha içme suyu katınız.) Hamuru yavaşça yoğurup topak haline getiriniz ve yağlı bir kâğıda sararak 15 dakika buzdolabında bekletiniz.
Fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız.
Hamuru buzdolabından çıkarıp bir bıçakla 1/3'ini kesiniz; kestiğiniz parçayı buzdolabına yerleştiriniz. Hamurun kalan 2/3' sini hafif unlanmış bir tahta zeminde 3 mm kalınlığında açıp, oklava yardımıyla kaldırınız ve 20 sm çapında yuvarlak bir kalıba yerleştiriniz. Hamuru kalıpta gevşetip, kenarlarını bıçakla çentikler yaparak süsleyiniz. Kalıbı buzdolabına koyup turtanın içini hazırlayınız.
Küçük bir sos tavasında kremayı bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alınız. Başka bir küçük sos tavasında şekeri hafif ateşte, 1/2 içme suyu bardağı içme suyu ile tahta bir kaşıkla karıştırarak eritip şurup haline getiriniz. Ateşin sıcaklığını yükseltip şurubu soluk altın rengi alana kadar kaynatınız; ateşten alıp karıştırarak sıcak kremanın içine boşaltınız. Karışım pürtüksüz bir hale geldiğinde bal ve cevizleri ekleyiniz.
Buzdolabındaki pasta kalıbını çıkarınız. Hazırladığınız karışımı pasta kalıbındaki hamurun üzerine döküp, bıçakla üstünü düzeltiniz.
Bir pasta fırçasıyla pastanın kenarına 1,5 çorba kaşığı sütle çırpılmış yumurtadan sürünüz.
Hafifçe unlanmış bir tahta zeminde, hamurum buzdolabındaki öteki 1/3'liık parçasını 3 mm kalınlığında açınız; oklava yardımıyla kaldırarak kalıptaki pastanın üzerine yayınız. Üstünü bıçakla süsleyip kenarlarını bir çatalla bastırarak yapıştırınız. En üstteki hamura da yumurta-süt karışımından fırça ile sürünüz.
Turtayı 40-45 dakika fırında pişiriniz, fırından çıkarıp, iyice soğuduktan sonra kalıptan alarak servis ediniz.

Not: Ballı ve cevizli turta, bir İsviçre tatlısıdır. Çayın yanında veya yemekten sonra, üzerine krema konup tatlı olarak servis edilebilir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

İsviçre Usulü Fondü yemek tarifi





1 diş sarımsak (ortadan 2'ye kesilmiş)
200 gram (1 içme suyu bardağı) et suyu
1 tatlı kaşığı limon suyu
250 gram gravyer peyniri (küçük küp biçiminde kesilmiş)
250 gram eritme peyniri (ufak küp biçiminde doğranmış)
2 tatlı kaşığı mısır nişastası (1 çorba kaşığı suda eritilmiş)
1 kahve kaşığı karabiber
kahve kaşığının ucuyla pul kırmızı biber
2 çorba kaşığı vişne suyu
1 ince uzun francala ekmeği (2,5 cm kalmlığmda dilimlenip küp biçiminde kesilmiş)

Orta boy bir tencerenin içini sarımsak yarımlarıyla ovup sarımsakları attıktan sonra, et suyu ve limon suyunu koyarak ağır ateşe oturtunuz. Sıvı ısınınca gravyer peynirlerini ve eritme peynirlerini katarak, eriyip birbirlerine iyice karışmalarını bekleyiniz. Mısır nişastası, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip devamlı karıştırarak 2 dakika, karışım koyulaşana kadar pişiriniz. Kaynamamasına dikkat ediniz.
Vişne suyunu ekleyip 1 dakika karıştırarak, tenceredeki karışımı fondü tenceresine boşaltınız, ispirto ocağını yakıp üzerine fondü tenceresini oturtunuz. Fondünüz ekmekle birlikte servise hazırdır.

Not: Fondü hazır olunca, şişlerin veya fondü çatallarının ucuna ekmek takılır ve ekmekler fondü kabına batırılarak yenir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Giyom Tel Rulosu yemek tarifi





2 çorba kaşığı tereyağı
5 yumurtanın sarısı
5 yumurtanın akı
80 gram (3/4 içme suyu bardağı) + 1 tatlı kaşığı şeker
180 gram sütsüz (bitter) çikolata
3 çorba kaşığı soğuk su
250 gram (1 içme suyu bardağı) krem şanti
1 çay kaşığı vanilya esansı

Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (220°C) getirip ısıtınız. 1 çorba kaşığı yağ ile rulo tepsinizi yağlayarak üzerine bütün kenarlarından sarkacak biçimde yağlı kağıt yayıp, geri kalan 1 çorba kaşığı yağı da kağıda sürünüz. Orta boy bir kapta yumurta sarılarını, rengi açılıp kalınlaşıncaya kadar yumurta teli veya elektrikli çırpıcıyla çırpınız. 80 gram şekeri yavaş yavaş çırparak yumurta sarılarına ekleyiniz.
Çikolatayı 3 çorba kaşığı suya koyup küçük bir tencerede hafif ateşte devamlı karıştırarak eritiniz. Erir erimez ateşten alıp, biraz soğuyunca yumurta sarısı karışımına ekleyerek telle iyice çırpınız.
Başka bir kapta yumurta aklarını telle iyice sertleşinceye kadar çırpınız.
Yumurta akını madeni bir kaşıkla yumurta sarısı - çikolata karışımına katınız. Bu çikolatalı karışımı kaşıkla tepsiye yayarak fırında 10 dakika pişiriniz.
Fırınınızı orta sıcaklığa (170° C) getirerek 10 dakika daha, sokulan bir şiş temiz ve kuru olarak çıkana kadar pişiriniz.
Tepsiyi fırından çıkarıp nemli bir bezle örterek 15 dakika bekletiniz. Keki, üzerine yavaşça pudra şekeri serpilmiş temiz bir yağlı kağıda ters yüz edip buzdolabında 30 dakika soğumaya bırakınız. Buzdolabından alıp rahatça sarabilmek için keskin bir bıçakla kenarlarından 5'er cm kesiniz. Kağıdın da yardımıyla rulo yapıp bir kenara bırakınız.
Orta boy bir kapta, krem şantiyi, kalan 1 tatlı kaşığı şekeri ve vanilya esansını telle yâda elektrikli çırpıcı ile kalınlaşıncaya kadar iyice çırpınız.
Ruloyu açarak, kremayı bıçakla kekin üzerine yayınız. Keki tekrar rulo yapıp alüminyum kağıda sararak, 30 dakika buzdolabında bekletiniz. Buzdolabından alıp, alüminyum kağıttan çıkararak servis ediniz.

Not: Bu zengin çikolatalı rulonun sarılması zordur, kolaylıkla kırılabilir. (Yağlı kağıt yerine nemli bir bezin üzerine almakla, daha kolay kesmek için de bir gün önceden yapmakla, en iyi sonuç elde edilir.)

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Cevizli Halka Keki yemek tarifi





20 gram yaş maya
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) + 1 çay kaşığı toz şeker
3 tatlı kaşığı ılık su
300 gram (1 içme suyu bardağı) süt
125 gram (8 çorba kaşığı) + 2 tatlı kaşığı tereyağı
750 gram (6 içme suyu bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
2 yumurtanın sarısı (yavaşça çırpılmış)
Harcı:
3 yumurtanın akı
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) toz şeker
180 gram (1 içme suyu bardağı) ceviz (ince kıyılmış)
1 küçük portakalın kabuğu (rendelenmiş)
1 limonun kabuğu (rendelenmiş)
Üstü için:
2 veya 3 çorba kaşığı süzme bal (ısıtılmış)
12 ceviz (ortalarından ikiye bölünmüş)
5 vişne reçeli tanesi (ortalarından ikiye bölünmüş)

Mayayı küçük bir kasede ufalayıp 1 çay kaşığı şekerle, çatalla eziniz; üzerine ılık suyu ekleyip çırparak krema haline getiriniz, Kaseyi sıcak bir yere koyup 15-20 dakika, maya kabarıp köpüklü bir hale gelene kadar bekletiniz.
Sütü küçük bir kaba koyup harlı ateşte ısıtınız; kaynayınca ateşi kısıp 125 gram (8 çorba kaşığı) tereyağı ekleyiniz. Tereyağı eriyince kabı ateşten alıp bir kenarda ılınmaya bırakınız.
Isıtılmış büyük bir kaba 125 gram şekeri ve 1 tatlı kaşığı tuzu koyunuz. Unu da kaba eleyip karıştırarak ortasını havuz gibi açınız. Mayayı, ılınan sütlü tereyağı ve yumurta sarılarını boşaltınız.
Elinizle veya bir spatula ile unu yavaş yavaş sıvı halindeki karışıma yediriniz ve hamurun tümü kenarlardan ayrılıp ortaya toplanana kadar yoğurmaya devam ediniz.
Hamuru yavaşça unlanmış tahta mermer zemin üzerine alıp 10 dakika daha yoğurunuz. (Hamur yumuşak ve esnek bir kıvama gelmelidir. Zemine yapışıyorsa biraz daha un serpebilirsiniz).
Yoğurduğunuz hamuru topak haline getirerek büyük bir kaseye alınız; kasenin üstünü temiz bir bezle örtüp sıcak, cereyansız bir yerde 1,5 saat, hamur kabarıp hacmi iki kat artana kadar bekletiniz.
Bu arada 2 tatlı kaşığı tere-yağla fırın tepsisini yağlayınız.
Harcı için, orta büyüklükte bir çukur kapta yumurta aklarını köpürene kadar telle veya elektrikli çırpıcıyla çırpınız. Madeni bir kaşıkla karıştırarak yavaş yavaş şekeri ekleyiniz. Karışımı, katı ve parlak olana kadar çırpınız. İçine cevizlerle limon ve portakal kabuğu rendesini katıp bir kenara koyunuz.
Kabarmış hamuru yavaşça unlanmış bir zemine alıp 5 dakika kadar yoğurduktan sonra büyük bir dikdörtgen halinde açınız, çukur kapta hazırladığınız harcı üzerine döküp bir spatula veya bıçakla yayınız. Dikdörtgenin uzun kenarlarından biri size doğru olacak biçimde hamuru harcın üzerine yuvarlayınız. Ruloyu ek kısmı alta gelecek biçimde fırın tepsisine yerleştirip uçlarını daire yapacak biçimde birleştirerek biraz içme suyu ile nemlendirip yapıştırınız.
Tepsiyi 30-45 dakika, hamurun hacmi 2 kat büyüyene kadar sıcak bir yerde bekletiniz.
Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (220 C) getirip ısıtınız. Kek tepsisini fırına sürüp 15 dakika pişiriniz; sonra fırının sıcaklığını azaltıp (150 C) 40 dakika daha pişiriniz. (Keki fırından alınca parmağınızla üzerine vurduğunuzda içi boşmuş gibi bir ses veriyorsa pişmiştir. Bu sesi vermiyorsa keki ters çevirip 5-10 dakika daha pişirmeniz gerekir.)
Keki tel bir ızgara üzerine çıkarıp 15 dakika soğumasını bekleyiniz. Bir pasta fırçası ile üzerine süzme bal sürüp yarım cevizler ve vişne reçeli taneleriyle süsleyiniz.

Not: Cevizli halka keki İsviçre mutfağının en tanınmış keklerinden biridir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Zürih Usulü Lokma yemek tarifi





4 yumurta
2 çorba kaşığı toz şeker
1 kahve kaşığı tuz
1/2 portakalın kabuğu (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı badem esansı
300 gram (2+1/2 içme suyu bardağı) un
45 gram (3 çorba kaşığı) tereyağı
1-2 içme suyu bardağı rafine yağ
125 gram pudra şekeri

Yumurta, toz şeker, tuz, portakal kabuğu rendesi ve badem esansını, küçük bir kasede dövüp bir kenara bırakınız.
Unu, büyük bir kaseye eleyip, yağı bıçakla ufak ufak kesiniz.
Parmaklarınızla yağı, ekmek içi görünümü alana kadar una yedirip, hazırladığınız yumurtalı karışımı ekleyerek, pürtüksüz ve yumuşak olana kadar yoğurunuz.
Kasenin üstünü kapayıp, buzdolabında yarım saat soğutunuz.
Hamuru yavaşça unlanmış bir tezgaha çıkarıp, unlanmış ellerle, sosis biçiminde yuvarlayarak, üçe kesiniz. (Hamur çok yapış yapışsa biraz daha un katınız.) Bir parça hamuru 2,5 mm kalınlığında açıp, 15X2 cm boyutlarında şeritler halinde kesiniz.
Yavaşça, her şeriti fiyonk biçiminde bağlayınız. Kalan iki parçayı da aynı biçimde açıp, şeritler halinde keserek, fiyonk yapınız. Fiyonkları bir kenarda 10 dakika dinlendiriniz.
Derin bir tavaya üçte birine kadar rafine yağ doldurup 50 saniye, içine atılan küçük bir bayat ekmek parçası kızarana kadar kızdırınız. Yağa birkaç fiyonk atıp, 2-3 dakika, kabarık ve nar gibi olana kadar kızartınız.
Fiyonkları, delikli kepçeyle çıkarıp, kağıt peçete üstünde süzdürerek kalan fiyonkları da aynı biçimde kızartınız.
Fiyonkları ısıtılmış servis tabağına aktarıp, üstlerine pudra şekeri serperek servis ediniz.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

İsviçre Usulü Mereng yemek tarifi





3 yumurtanın akı
175 gram (3/4 içme suyu bardağı) toz şeker

Büyük bir kasede, yumurta aklarını yumurta teli veya elektrikli çırpıcıyla kar haline getiriniz. 2 çorba kaşığı şeker katıp, 1 dakika, sert ve parlak olana kadar dövünüz. (Kaseyi ters yüz çevirdiğinizde, yumurta akı dökülmemelidir.)
Büyük bir madeni kaşıkla, kalan şekeri yavaşça, yumurta akına katarak, merenginizi dilediğiniz zaman kullanınız.

Not: isviçre usulü mereng, kabuk yapımında kullanılır.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

SOSLU SÜT DANASI yemek tarifi





5 orta boy dana bifteği (dövülmüş ve ince şeritlere kesilmiş)
2 çorba kaşığı limon suyu
90 gram (6 çorba kaşığı) tereyağI
100 gram kırmızı sivri biber (sapları ve çekirdekleri ayıklanıp, şeritler halinde kesilmiş)
2 çorba kaşığı arpacık soğan (ince doğranmış)
1/4 içme suyu bardağı ELMA SİRKESİ
1/2 içme suyu bardağı krema
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/2 kahve kaşığı pul kırmızıbiber
1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)

Büyük ve alçak kenarlı bir tepsiye dana eti şeritlerini koyup, üzerine limon suyunu serperek yarım saat bekletiniz. Biftek şeritlerini kağıt peçete üzerine çıkarıp, kurulayınız.
Büyük bir tavaya 4 çorba kaşığı tereyağı koyup, orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca et şeritlerini ekleyip, sürekli karıştırarak 3 dakika, renkleri yavaşça kahverengileşinceye kadar pişiriniz. Şeritleri bir delikli kepçeyle kağıt peçete üzerine çıkarıp, fazla yağlarını süzdürünüz. Kalan 2 çorba kaşığı tereyağı tavaya,koyup eritiniz. Yağ kızınca kırmızı biberleri ekleyip, arasıra çevirerek 4-5 dakika pişiriniz. Arpacık soğanlarını ekleyip, arasıra karıştırarak 3 dakika daha, soğanlar pembeleşinceye kadar pişiriniz.
Sirkeyi tavaya döküp, ateşi yükseltiniz. Arasıra karıştırarak kaynatıp, kaynadıktan sonra 5 dakika, yarısını çekene kadar kaynatmaya devam ediniz.
Tavayı ateşten alıp, kremayı karıştırınız. Tavayı ağır ateşe oturtup 1 dakika pişiriniz. Tuz, biber, pul kırmızıbiber ve pişmiş et şeritlerini ekleyip, kremaya iyice karıştırınız. Karışımı ağır ateşte 2 dakika, iyice ısınana kadar bekletiniz. Tavayı ateşten alıp, yemeğinizi ısıtılmış bir servis tabağına aktardıktan sonra, üzerine kıyılmış maydanozu serpiştirerek servis ediniz.

Not: Bu yemek İsviçre mutfağının geleneksel yemeklerinden biridir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.