5 Ekim 2015 Pazartesi

RENLİ MACAR ÇORBASI yemek tarifi (Video)



Bir adet ren, 8- 10 ufak havuç, 2 kereviz, 3 maydanoz kökü, bunları yıkayıp, kazıyıp temizledikten sonra, tencereye doğrayınız, orta ateşe sürüp ezilinceye kadar içme suyu doldurunuz ve kaynatınız. Sonra astardan sıkarak süzüp suyun 1/3 ini etsuyu ile karıştırıp pişiriniz. Sonra kâseye koyarak servis yapınız.

Not: Ren, baharlı, maydanoz gibi bir nevi köktür. Ekseri bostanlarda ve bazı zerzevatçılarda bulunur.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

MACAR SEBZE ÇORBASI yemek tarifi (Video)



Bu çorba için, havucu daha fazla olarak birkaç (Macar maydanozu) denilen kökten «bir nevi baharlı köktür» ve kerevizden arzuya göre tedarik edilir. Güzel ayıklanır; yıkanır ve hepsi bir tencereye doğranır ve üstlerine içme suyu doldurulur. Konsome gibi, çok fazla kaynatılarak bütün sebzeler helme ve püre haline gelince sıkılıp posaları atılır.
Elde edilen sebze suyuna, konsome mevcutsa üç fincan, değilse mevcut sebze suyunun üçte bir miktarı kadar sığır eti suyundan ilâve edip kaynarken şehriyeyi koymalı, tuzunu da atmalı ve şehriye çorbası gibi pişirilerek sofraya konmalıdır.

Not: Infusion = haşlama yolu ile pişirilen bu çorbaya dahil fazla miktarda havucun sarılık, inkıbaz ve karaciğere faydaları vardır. Macar maydanozundaki münebbih bahar hassası; kerevizin kokuiçme suyu ve romatizmaya karşı hayli şifa tesiri vardır. Bu sıhhi sebepten, bu çorbaya ayrı faydalı bir hususiyet ve ehemmiyet verilir.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

AY ÇÖREĞİ (Macaristan) yemek tarifi (Video)



30 gram (2 çorba kaşığı) maya
2 yemek kaşığı + 1 tatlı kaşığı şeker
200 (1 içme suyu bardağı) süt
600 gram (5 içme suyu bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
300 gram (1+1/4 içme suyu bardağı) yağ (soğutulmuş)
2 yumurta (yavaşça çırpılmış)
üstleri için:
1 yumurta (yavaşça çırpılmış)

Mayayı küçük bir kasede ufalayıp 1 tatlı kaşığı şeker ekleyerek çatalla püre haline getiriniz. 2 veya 3 yemek kaşığı süt katarak, süt ve mayayı maya eriyene kadar eziniz. Kâseyi sıcak ve hava cereyanı olmayan bir yerde 15-20 dakika mayalı karışım kabarıp şişerek köpüklü bir hale gelene kadar bekletiniz.
500 gram unu, 2 yemek kaşığı şekeri ve tuzu, ısıtılmış orta boy bir kâseye eleyiniz. 60 gram (4 çorba kaşığı) yağı bıçakla küçük parçalar halinde kesilmiş olarak kâseye ekleyip, parmak uçlarınızla, karışım, ufalanmış ekmeğe benzer bir görünüm alana kadar, yağı una yediriniz. Unlu karışımın ortasına bir çukur açarak mayalı karışım ile, kalan süt ve yumurtaları bu çukura yerleştiriniz. Parmaklarınız veya spatula yardımıyla, unu yavaş yavaş, ortasındaki sıvıya katınız. Hamur yumuşak ve yapışkan bir hal alana kadar karıştırmaya devam ediniz.
Hamurun üzerine biraz un serpip kâsenin üstünü temiz bir bezle örterek soğuması için, 1 saat kadar buzdolabında bekletiniz. 250 gram yağı 2 yağlı kâğıdın arasına yerleştiriniz. Yağı, merdane ile 20X15 sm boyunda, boyu eninden uzun bir dikdörtgen halinde açınız. Kağıdıyla birlikte buzdolabına yerleştiriniz.
Kalan unu fayansın veya mermer bir levhanın üzerine serpip hamuru unun üzerine yerleştiriniz. 10 dakika, fayansın üstündeki unun hepsi tükeninceye kadar, yoğurunuz. (Hamur esnek ve pürüzsüz bir hal almalıdır). Merdane ile 30X20 cm. boyutunda bir dikdörtgen halinde açınız. Buzdolabındaki yağı, kâğıtlarını aldıktan sonra hamurun ortasına yerleştiriniz. Hamurun dört kenarını, yağı tamamen örtecek biçimde içeriye doğru katlayınız. Sonra 40 sm boyunda bir şerit halinde uzunluğuna açınız. Hamurun altta ve üstte kalan üçte birlik kısımlarmı içeriye katlayınız. Katlanmış hamuru yağlı kâğıda sararak, soğuması için 10 dakika kadar buzdolabında bekletiniz. Hamuru açıp katlama işlemini, üç defa daha tekrarlayınız. (Her seferinde, hamuru 10 dakika kadar buzdolabında bekletmek gerekir). En son açılmasından sonra hamuru 1 saat kadar buzdolabında bırakınız. 3 fırın tepsisine soğuk içme suyu serpiniz.
Buzdolabındaki hamuru, unlanmış fayans veya mermerin üzerine alarak yarım santim kalınlığında bir kare halinde açınız. Sonra, kenarı 12 sm'lik kareler halinde ve bu kareleri de çaprazına üçgenler halinde kesiniz.
Ay çöreklerine şekil vermek için üçgenleri alttan başlayarak yuvarlayınız. Kenarların yapışması için üstlerine yavaşça çırpılmış yumurta sürünüz. Rulolara yarım ay şekli vererek yavaşça uçlarını birleştiriniz. Ay çöreklerini ıslak fırın tepsilerinin üzerine dizerek büyüklükleri iki katına çıkana kadar 20-30 dakika sıcak bir yerde bırakınız.
Fırınınızı yüksek sıcaklıkta (220°C) ısıtınız. Ay çöreklerinin yavaşça birleştirilmiş uçlarını ayırarak üstlerine, hamur fırçasıyla, çırpılmış yumurta sürünüz. 15 dakika, nar gibi kızarana kadar fırında pişiriniz.

Not: Bu çöreğin, ilk olarak, 1686'da Osmanlılar Budapeşte şehrini kuşattığı sırada yapılmış olduğu söylenir. Gece çalışmakta olan fırıncılar Osmanlıların surların arkasında tünel kazdıklarını duyarak alarm verirler. Osmanlıların yenilgiye uğramaları üzerine, Budapeşte fırıncılarına bu savaşın anısına, Osmanlı İmparatorluğunun sembolü olan yarım ay biçimindeki çörekleri yapma ayrıcalığı tanınır.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

BUDAPEŞTE PASTASI (Macaristan) yemek tarifi (Video)



Harcı:
120 gram çikolata
250 gram (1 içme suyu bardağı tereyağı)
1 tatlı kaşığı vanilya
250 gram (1 içme suyu bardağı) şeker
1/2 içme suyu bardağı su
6 yumurtanın sarısı
Pasta:
2 çorba kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)
120 gram (1 içme suyu bardağı)
2 çorba kaşığı un
6 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış)
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya tozu
Üstü için:
125 gram (1 içme suyu bardağı) pudra şekeri

Çikolatayı küçük bir tencerede iki çorba kaşığı içme suyu ile birlikte hafif ateşte ısıtınız ve erir erimez ateşten alınız.
Büyük bir tencerede tereyağı ve vanilyayı çırparak krema haline getiriniz ve bir kenara koyunuz.
Küçük bir tencerede şeker ile 1/2 içme suyu bardağı suyu hafif ateşte, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtınız; sonra ateşi yükseltip şurubu 5 dakika kadar ağzı kapalı olarak kaynatınız. Kapağı açarak, çatalı şuruba batırıp çektiğinizde küçük iplikçikler meydana gelmesine kadar kaynatınız. Sonra ateşten alıp, bir kenara bırakınız.
Bu arada orta büyüklükte bir karıştırma kabında 6 yumurta sarısını soluk sarı bir renk alana kadar telle çırpınız. Yumurtaları bir yandan çırparken, bir yandan da bir kenara aldığınız sıcak şurubu yumurta sarılarının içine çok ince olarak akıtınız. (Yumurtaların o anda katılaşmaması için bu çok önemlidir.) Sonra, karışım kalınlaşıp iyice soğuyana kadar kuvvetlice çırpınız ve krema halindeki vanilya-tereyağı karışımına katınız; elde ettiğiniz bu yeni karışımı erimiş çikolata ile birlikte karıştırıp, pasta hazırlanana kadar buzdolabında bekletiniz.
Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız. Küçük ve kenarları alçak bir fırın tepsisini 1 tatlı kaşığı yağ ile yağlayınız ve 1 tatlı kaşığı un serpiniz; fazla ununu silkeleyerek atınız ve tepsiyi bir kenara koyunuz.
Pasta katlarını yapmak için, orta büyüklükte bir kapta 6 yumurta sarısını ve 125 gram şekerin yarısını karışım soluk sarı bir renk alana kadar telle çırpınız; 1 tatlı kaşığı vanilyayı da ekleyip bir kenara koyunuz.
Başka bir kapta yumurta aklarını köpürene kadar çırpınız; kalan şekeri ekleyip iyice karıştırınız. Sonra, yavaşça yumurta akları ile sarılarını karıştırıp 120 gram unu yumurta karışımının içine yavaş yavaş ekleyiniz; hepsini birlikte hamur haline getiriniz.
Hamurun 1/6'sını kaşıkla alıp hazırlanmış tepsiye 1/2 cm kalınlığında yayınız ve fırında 15 dakika, hafif kızarana kadar pişiriniz.
Tepsiyi fırından alıp, bir bıçağı iç kenarlarında çepeçevre gezdirerek pastayı çıkarınız ve tel bir ızgara üstünde soğumaya bırakınız.
Tepsiyi tekrar yağlayıp, un serpip hamurun 1/6'sını bir önceki gibi pişiriniz ve pastanın 6 katı da hazırlanana kadar bu işleme devam ediniz.
Birden çok fırın tepsiniz varsa veya fırınınızın büyüklüğü elverişli ise iki veya daha çok pasta katını aynı anda pişirebilirsiniz.
Pastayı tamamlamak için, en düzgün pasta katını en üste koymak üzere seçiniz ve kenarları alçak bir tepsiye veya 1 tabaka alüminyum kâğıdına yerleştirip etrafını yavaşça yağlayınız. Bıçağın düz tarafı ile üzerine kama biçiminde 8-10 çizik yapınız (ama, kesmemeye dikkat ediniz).
Küçük bir sos tavasında pudra şekerini hafif ateşte karıştırarak eritip, bronz rengi olana kadar pişiriniz ve bu karameli hemen çizikli pastanın üzerine dökünüz. Yağlı bir bıçakla karameli düzeltip bıçak ile daha önce yaptığınız çiziklerin üzerinden geçiriniz.
Pastayı toparlamak için öteki 5 pasta katından birini bir tabağa alıp çikolatalı kremanın 1/6'sını üzerine sürünüz; bir başka pasta katını üzerine yerleştirip gene kremanın 1/6'sını sürünüz ve işleme aynı şekilde devam ederek en üste karamel kaplı katı yerleştiriniz.
Çikolatalı kremanın kalan bölümünü pastayı süslemek ve kenarlarına sürmek için kullanınız. (Pastanın üst ve alt kenarlarına sıkma torbası ile çeşitli süsler yapabilirsiniz.) Pastanızı sıcak bıçakla kesip servis ediniz.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Macar Usulü Dana Bifteği yemek tarifi (Video)




4 dana bifteği (dövülmüş)
2 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı baharatlı un (2 çorba kaşığı un + 1 tatlı kaşığı tuz + 1 çay kaşığı karabiber)
100 gram (7 çorba kaşığı) tereyağı
2 orta boy soğan (ince doğranmış)
1 çorba kaşığı tatlı kırmızı biber
1/2 içme suyu bardağı et suyu
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) acı krema

Dana bifteklerini geniş ve yayvan bir kaba yerleştiriniz; üzerine 2 çorba kaşığı limon suyunu döküp 30 dakika, ara sıra çevirerek marine ediniz. Biftekleri kaptan çıkarıp kurutunuz; marinadı atınız.
Yağlı bir kağıdın üzerine baharatlı unu döküp biftekleri unladıktan sonra fazla unu silkeleyiniz. Geniş bir tavada 60 gram (4 çorba kaşığı) tereyağı hafif ateşte kızdırıp biftekleri tavaya koyunuz; her iki yüzlerini 3-4'er dakika kızartınız. Biftekleri delikli kepçeyle, ısıtılmış bir servis tabağına alıp üstünü alüminyum kağıdıyla kapatınız.
Kalan tereyağı tavaya ekleyip eritiniz. Yağ kızınca soğanı katıp 5-6 dakika kızartınız.
Tavayı ateşten alıp kırmızı biberi serperek karıştırınız. Karışımı harlı ateşte ısıtıp, ara sıra karıştırarak et suyunu ekleyiniz. Bu karışımı 3-4 dakika, tavadaki sıvı biraz azalana kadar pişiriniz.
Tavayı ateşten alıp acı kremayı koyarak iyice karıştırınız. Hazırladığmız bu soiçme suyu bifteklerin üzerine döküp hemen servis ediniz.

Not: Macar usulü dana bifteği, erişte ve taze fasulyeyle servis edilebilir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Macar Usulü Döş Sarması yemek tarifi (Video)



8 dilim döş (15X15 cm boyutlarında kesilmiş ve dövülmüş)
125 gram (8 çorba kaşığı) tereyağı
4 orta boy soğan (ince doğranmış)
125 gram yağsız dana kıyması
2 çorba kaşığı kuru ekmek içi
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
2+1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay fincanı kuru dereotu
1 içme suyu bardağı et suyu
2 çorba kaşığı domates salçası
125 gram küçük mantar (temizlenip dilimlenmiş).

Küçük bir tavada, 2 çorba kaşığı tereyağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanların yarısını atıp ara sıra karıştırarak 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar kızartınız. Tavayı ateşten alıp, soğanları orta boy bir kaseye aktarınız.
Kaseye kıyma, ekmek içi, tuz, karabiber, 1 cay kaşığı kırmızı biber ve dereotunu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra bir kenara bırakınız.
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız.
Döş dilimlerini düzgün olarak yayınız. Kasedeki kıymalı karışımı 6'ya bölüp ince uzun köfteler haline getiriniz. Her döş diliminin üzerine bir köfte yerleştirip sardıktan sonra iple bağlayınız.
Büyük bir tencerede kalan tereyağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca kalan soğanı ekleyip 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar kızartınız. Döş sarmalarını tencereye koyup ara sıra çevirerek 7-8 dakika, yavaşça her tarafları pembeleşinceye kadar pişiriniz.
Et suyunu küçük tavaya döküp domates salçası ve kırmızı biberi ekleyiniz; ara sıra karıştırarak kaynatınız.
Kaynadıktan sonra etlerin bulunduğu tencereye dökünüz. Tencerenin üstünü kapatıp sıcak fırına sürerek 1 saat, döşler yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
Güveci fırından alıp delikli bir kepçe ile döş sarmalarını çıkardıktan sonra iplerini çözüp atınız. Döş sarmalarını yeniden güvece koyup orta ateşe oturtunuz. Mantarları ekleyip ateşin altını kısarak 5 dakika daha, bıçağın ucu etlere kolayca batana kadar pişiriniz.
Acı kremayı ekleyip 2 dakika kaynatmadan ısıtınız. Güveci ateşten alıp yemeğinizi ısıtılmış bir servis tabağına aktararak servis ediniz.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

ESTERHAZI BİFTEĞİ yemek tarifi (Video)




4 orta boy biftek
60 gram (4 çorba kaşığı) tereyağı
1 iri soğan (ince doğranmış)
1 diş sarımsak (doğranmış)
2 çorba kaşığı un
3 içme suyu bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
150 gram krema (çırpılmış)
3 iri salatalık turşuiçme suyu (dilimlenmiş)
1 çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş)
Baharat torbası:
8 sap maydanoz
1 defne yaprağı
1 fiske kekik

Tereyağı orta büyüklükte bir tencerede orta ateşte eritiniz. Köpükleri sönünce soğan ve sarımsağı katıp sürekli karıştırarak 8-10 dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurunuz.
Unu tahta bir kaşıkla karıştırarak tavaya katıp karıştırmaya ara vermeksizin 2 dakika pişiriniz.
Tencereyi ateşten indirip, et suyunu azar azar karıştırarak içine dökünüz. Tencereyi tekrar ateşe oturtup sürekli karıştırarak kaynatınız. Altını kıstıktan sonra tuzu, karabiberi, kırmızıbiberi, baharat torbasını. limon suyunu ve şekeri katınız. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika hafif ateşte pişiriniz. Önce ızgaranızı yüksek sıcaklığa getirip ısıtınız.
Krema ile salatalık turşularını tenceredeki karışıma karıştırarak ekleyiniz. Soiçme suyu kapağı açık olarak 10 dakika daha pişirerek baharat torbasını çıkarıp atınız. Bu arada bifteklerin üzerine 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı sürerek ızgaraya diziniz. Izgarayı orta dereceye getirip etleri dilediğiniz kıvama göre 3-5 dakika pişiriniz.
Birtekleri bir servis tabağına dizip üzerine tenceredeki soiçme suyu dökerek hemen servis ediniz.

Not: Kremalı, soslu Esterhazi bifteği ünlü bir Macar yemeğidir. Haşlanmış taze patates ve yeşil sebzeyle veya tereyağlı şehriye ile servis edilebilir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

GULAŞ BOGRAŞ yemek tarifi




1+1/4 kg yağsız sığır eti (kuşbaşı kesilmiş)
1/2 içme suyu bardağı rafine yağ
3 büyük soğan (ince doğranmış)
çorba kaşığı kırmızı biber
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak (dövülmüş)
500 gr. et suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 kırmızı dolmalık biber
3 büyük domates
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) acı krema
Baharat torbası:
8 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 küçük defne yaprağı

Rafine yağı ateşe dayanıklı büyük bir cam tencerede kızdırınız. Et parçalarını ekledikten sonra, karıştırarak iyice kızartınız.
Etleri kızardıkça, delikli kepçeyle büyükçe bir tabağa alınız.
Etlerin hepsi kızardıktan sonra ateşi kısıp, soğanları tencerede 5 dakika kadar karıştırarak kavurunuz ve kırmızı biberi ekleyip soğanları iyice bibere bulayınız. Unu, domates salçasını, sarmısağı ve et suyunu katarak kaynayana kadar karıştırınız. Karışım kaynayınca eti tekrar tencereye koyup, baharat torbasını, tuzu ve karabiberi ekleyerek kapağını kapayınız; 1,5 saat kadar hafif ateşte pişiriniz.
Et pişerken, kırmızı dolmalık biberi ince şeritler halinde doğrayıp çekirdeklerini ayıklayınız. Domatesleri bir kaseye koyup sıcak suda 1 dakika bekletiniz ve sudan çıkarıp kabuklarını soyduktan sonra doğrayınız.
Et piştiğinde biber ve domatesleri tencereye ekleyip 5 dakika daha kaynatarak baharat torbasını çıkarıp atınız.
Acı kremayı ekleyip, 5 dakika kaynattıktan sonra servis ediniz.

Not: Geleneksel bir Macar gulaş olan "Bograş Gulaş" ını tereyağlı pilavla servis edebilirsiniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Macar Usulü Krep yemek tarifi (Video)




150 gram (1+1/4 içme suyu bardağı) tatlı krep hamuru
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) lor peyniri
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) krema
50 gram (1 3 içme suyu bardağı) çekirdeksiz kuru üzüm
1 limonun kabuğu (rendelenmiş)
125 gram (2/3 içme suyu bardağı) ceviz (dövülmüş)
2 çorba kaşığı süt
2 tatlı kaşığı şeker
15 gram (1 tatlı kaşığı) tereyağı
150 gram kayısı reçeli (ılık)
Merengi
yumurtanın akı
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) toz şeker

Krepleri krep tarifine uygun kızartınız.
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (190 C) getirip ısıtınız.
Lor peynirini tahta kaşığın tersiyle bastırarak ince bir süzgeçten küçük bir kaseye geçiriniz. Kaseye kremayı ekleyip pürtüksüz bulamaç haline getirerek, kuru üzümü ve limon kabuğu rendesini katınız.
Başka bir küçük kasede ceviz, süt ve şekeri karıştırınız.
Ateşe dayanıklı bir cam kaseyi yağlayıp üzerine bir krep koyunuz. Üstüne peynir ve üzümlü karışımdan döşeyiniz. Üstüne bir krep kapatıp cevizli karışımdan döşeyiniz. Üstüne üçüncü krepi kapayıp, ılık kayısı reçelini döşeyiniz. Bu işlemi bütün krepler ve harç bitene kadar tekrarlayınız. Tabağın üstünü temiz bir bezle örtüp merengi yapana kadar bir kenara koyunuz.
Merengi yapmak için orta boy bir kasede yumurta aklarını yumurta teli veya elektrikli çırpıcıyla kar haline getiriniz. 2 çorba kaşığı şeker ekleyip 1 dakika daha çırpınız. Sonra madeni bir kaşığın kenarıyla, kesercesine, kalan şekeri katınız. Merengi kreplerin üzerine ve kenarlarına sürünüz.
Tabağı fırının üst katına sürüp 20-25 dakika, mereng gevrek ve yer yer altın sarısı olana kadar pişiriniz.
Tabağı fırından çıkarıp servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Macar Usulü Kuzu yemek tarifi (Video)




1,5 kg'lık 1 kuzu kolu (veya budu) kemiksiz
150 gram (10 çorba kaşığı) tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı acı kırmızıbiber (acı sevmeyenler daha az miktarda kullanabilirler)
2 orta boy soğan (kabuklan soyulup çentilmiş)
2 çorba kaşığı un
3/4 içme suyu bardağı elma sirkesi
1+1/4 içme suyu bardağı et suyu ya da tavuk suyu
2 çorba kaşığı domates salçası
250 gram mantar (yıkanıp kesildikten sonra dilimlenmiş)
250 gram (1 içme suyu bardağı) krema
2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
Baharat torbası:
2 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı

Eti iri kuşbaşı doğrayıp kağıt peçete ile kurulayınız. Derin bir tencereye 125 gram (8 çorba kaşığı) tereyağı koyup, eriyince etleri ekleyerek her yanları pembeleşene kadar kızartınız. Etler pembeleşince soğan, tuz ve acı kırmızıbiberi ekleyip karıştırınız.
Unu serpip yeniden karıştırarak yediriniz. Sirkeyi katıp 5 dakika kaynattıktan sonra et suyu (veya tavuk suyu), domates salçası ve baharat torbasını ekleyiniz. Tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika pişiriniz. Kalan 25 gram (2 çorba kaşığı) yağı bir tavada, orta ateşte eritip yavaşça kızdırınız. Mantarları birkaç dakika tavada sote ediniz. Bu arada bir delikli kepçe ile tenceredeki etleri süzerek alıp, mantarların sote edildiği tavaya ekleyiniz. Birkaç kez karıştırıp tavayı ateşten alınız.
Tencerede kalan sosa kremayı katıp karıştırarak, sos yarısını çekene kadar orta ateşte kaynatınız. Tavadaki mantar ve et karışımını ekleyip tencerenin kapağını kapayarak 20 dakika daha pişiriniz.
Tencereyi ocaktan alıp içindeki baharat torbasını atınız. Tenceredeki malzemeyi ısıtılmış servis tabağına aktarıp üstünü maydanozla süsleyerek servis ediniz.

Not: Değişik bir yemek olan Macar usulü kuzu, öteki Macar yemeklerinin çoğu gibi acı kırmızıbiberle ve mantarla tadlandırılmıştır. Tereyağlı makarna ve yeşil salata ile servis edilebilir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

MACAR KEKİ yemek tarifi (Video)




30 gram (2 tatlı kaşığı) tereyağı
4 yumurta
250 gram (1 içme suyu bardağı) toz şeker
kahve kaşığının ucuyla badem esansı
125 gram (2/3 içme suyu bardağı) çekilmiş badem
250 gram (1 içme suyu bardağı) krema
250 gram (2 içme suyu bardağı) un
1 fiske tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Harcı:
250 gram (1 içme suyu bardağı) krema
2 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı portakal suyu
250 gram çilek (ayıklanıp dilim dilim doğranmış)
Süslemesi:
4 büyük çilek (yıkanıp ayıklanmış ve ikiye bölünmüş).

Önce fırmınızı orta sıcaklığa (180'C) getirip ısıtınız.
Her kap için 1 tatlı kaşığı yağ kullanarak 22,5 cm'lik iki kek kalıbını yağlayınız.
Orta boy, ateşe dayanıklı bir kasede yumurta ve şekeri, yumurta teli veya elektrikli çırpıcıyla çırpınız.
Kaseyi içinde kaynar içme suyu olan bir tencereye oturtup, tencereyi ağır ateşe yerleştiriniz. Yumurta ve şekeri telle beraber kalkana kadar çırpınız.
Tencereyi ateşten alıp, kaseyi tencereden çıkarınız. Badem esansı, çekilmiş badem ve kremayı kaseye ekleyip, un, tuz ve kabartma tozunu içine eleyiniz. Malzemeyi iyice karıştırınız. Her iki kek kabına hamurdan eşit ölçüde boşaltıp, fırının orta katında 30-40 dakika, kekler nar gibi olup, ortalarına batırılan bir şiş temiz çıkana kadar pişiriniz.
Kekleri fırından çıkarıp kaplarında 30 dakika ılınmalarını bekledikten sonra, tel ızgaraya çıkararak tamamen soğutunuz.
Bu arada, harcı hazırlamak için orta boy bir kasede krema, şeker ve portakal suyunu yumurta teli veya elektrikli çırpıcıyla koyulaşana kadar çırpınız. Harcın üçte birini, keklerden birinin üzerine sıvayıp üzerine çilekleri döşeyiniz. Harcın ikinci üçte biriyle çilekleri örtüp, öteki keki üzerine kapatınız. Kalan üçte bir harcı da en üste sıvayınız.
Yarım çilekleri kesik kısımları alta gelecek biçimde kekin üstüna yerleştiriniz.
Keki 30 dakika soğutup servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Macar Usulü Fırında Patates yemek tarifi (Video)




4 orta boy patates (kabukları soyulmadan yıkanıp, kurulanmış)
12,5 cl (1/2 içme suyu bardağı) tuzsuz tavuk (ya da sebze) suyu
1 soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1 1/2 tatlı kaşığı kırmızıbiber
12,5 cl. (1/2 içme suyu bardağı) yoğurt (tercihen yarım yağlı)
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)

Öncefırınınızı 200 °C'a ısıtın. Patatesleri bir çatalla birkaç yerlerinden delip, bir fırın tepsisine dizerek, tepsiyi fırına verin ve patatesleri 1 saat pişirin.
Pişirme süresinin bitimine 6 - 7 dakika kala, tavuk (ya da sebze) suyu, soğanlar ve sarımsakları bir tencereye koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak bir taşım kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra karışımı, soğanlar yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirip, tencereyi ateşten alarak, bir kenara bırakın.
Tepsiyi fırından alıp, patateslerin üstlerindeki kabuğu, kenarlardan 0,5 cm bırakarak soyun. Soyduğunuz bölümlerden, bir tatlı kaşığıyla içlerini boşaltıp (kenarlarında ve diplerinde 0,5 cm bırakarak), boşalttığınız içleri, tenceredeki soğanlı karışıma ekleyerek, karıştırın. Kırmızıbiberin 1 tatlı kaşığını, yoğurdun yarısını, tuzu ve karabiberi ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra, karışımı sebze değirmeni ya da mutfak robotundan (blendırda karıştırmayın) geçirin ya da bir çatalın tersiyle iyice ezin.
Patatesleri bu karışımla doldurup, tepsiyi yeniden fırına vererek, doldurulmuş patatesleri 10 dakika pişirin. Tepsiyi fırından alıp, her patatesin üzerine kalan yoğurttan sürüp, kalan kırmızıbiberi serperek, servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Peşte Tartı yemek tarifi




Hamuru:
175 gram (1+1/2 içme suyu bardağı) Un
1 kahve kaşığı tuz
60 gram (4 çorba kaşığı) tereyağı
3-4 çorba kaşığı çok soğuk su
4 çorba kaşığı margarin (ufak ufak kesilmiş)
Harcı:
1/2 içme suyu bardağı su
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) toz şeker
1 portakalın kabuğu (ince rendelenmiş)
4 büyük mayhoş elma (kabuğu soyulup, sert kısımları ayıklanarak, doğranmış)
100 gram (1/2 içme suyu bardağı) badem (çekilmiş)
60 gram (1/3 içme suyu bardağı) badem (ortalarından boylamasına ikiye bölünmüş)
4 çorba kaşığı kayısı reçeli

Harcı yapmak için şeker ve suyu, orta boy bir tencereye koyunuz. Tencereyi orta ateşe oturtup, şeker eriyene kadar, sürekli karıştırınız. 5 dakika, şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatınız.
Portakal kabuğu ve elmaları katıp, ateşi biraz kısınız. Tencerenin kapağını kapatıp, arasıra karıştırarak 10-12 dakika, elmalar yumuşayana kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten indirip, içindekileri. orta boy bir kase üzerine oturtulmuş tel süzgeçten geçiriniz. Elmaları, tahta bir kaşığın tersiyle süzgeçte çok az posa kalana kadar eziniz. (Süzgeçte kalan posayı atınız.)
Çekilmiş ve kırılmış bademleri, kasedeki elmalı bulamaca katıp, karıştırınız. Elmalı bulamacı 20 cm'lik bir tart kalıbına boşaltıp, kalıbın her tarafına eşit ölçüde yayınız.
Kayısı reçelini küçük bir tencereye koyup, ağır ateşte arasıra karıştırarak ısıtınız. Kaynamaya yüz tutunca tencereyi ateşten indirip, reçeli kalıptaki elmalı bulamaca düzgünce döşeyip, kalıbı bir kenara bırakınız.
Hamuru yapmak için, un ve tuzu orta boy bir kaseye eleyiniz. Yağın yarısını (2 çorba kaşığı) ekleyip, parmaklarınızla ekmek içi gibi olana kadar una yedirerek, ufalayınız. 3 çorba kaşığı içme suyu katıp bıçakla karıştırarak, sıkı hamur yapınız. (Hamur çok kuru olursa bir kaşık daha içme suyu katınız.) Hamuru unlanmış bir yere koyup ellerinizle dört köşe biçim veriniz. Unlanmış merdaneyle hamuru dört köşe açıp, üçte ikisinin üzerine margarinin yarısını serpiniz. Hamuru paket halinde üçe katlayıp kenarlarını merdane ile bastırarak yapıştırmız.
Hamuru kat yeri kendinize dönük şekilde çevirip, dört köşe açınız. Aynı işlemi kalan 2 çorba kaşığı tereyağı kullanarak, tekrarlayınız. Hamuru yağlı kağıda sarıp, buzdolabında 10 dakika soğutunuz.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (220°C) getirip, ısıtınız. Hamuru buzdolabından çıkarıp, dört köşe biçimde açınız. Üçe katlayıp, buzdolabında 10 dakika daha soğutunuz.
Hamuru buzdolabından çıkarıp, 22,5 cm çapında bir daire biçiminde açınız. Hamuru merdanenin üstünde kaldırıp, tart kalıbının üzerine yayınız. Kabın kenarlarından sarkan hamurları, keskin bir bıçakla kesiniz. Baş parmak ve işaret parmağınızla hamurun kenarlarını bastırarak, desenli biçimde yapıştırınız.
Tartı, fırının orta katında yarım saat, nar gibi olana kadar pişiriniz. Tartı fırından çıkarıp, kabında servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Macar Usulü Sos yemek tarifi (Video)



60 gram (4 çorba kaşığı) + 15 gram (1 çorba kaşığı) tereyağı
1 orta boy soğan (doğranmış)
2 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 kahve kaşığı tuz
1/2 içme suyu bardağı elma sirkesi
30 gram (1/4 içme suyu bardağı) un
1+1/2 içme suyu bardağı tavuk suyu
Baharat torbası:
4 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı

1 çorba kaşığı tereyağı küçült bir tavada, orta ateşte eritiniz Yağ kızınca soğanı ekleyip, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz (Soğanların kahverengileşmemesine dikkat ediniz.)
Tencereye kırmızıbiberi, tuzu, sirkeyi ve baharat torbasını ekleyiniz. Ateşi yükseltip, karışımı arasıra karıştırarak 5 dakika, sos yarısını çekene kadar kaynatınız. Tencereyi ateşten alınız.
Başka bir küçük tencerede kalan yağın 30 gramını (2 çorba kaşığı) orta ateşte eritiniz. Tencereyi ateşten alıp, tahta bir kaşıkis unu azar azar ekleyerek pürtüksüz bir bulamaç elde ediniz. Yavaş yavaş, sürekli karıştırarak tavuk suyunu katınız. Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sürekli karıştırarak 2-3 dakika, sos kalınlaşıp pürtüksüz bir bulamaç haline gelene kadar pişiriniz. Öteki tenceredeki soğan ve sirke karışımını sosa ekleyip, sürekli karıştırarak, soiçme suyu 8 dakika daha pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, kalan 30 gram (2 çorba kaşığı) tereyağı küçük parçalar halinde ve azar azar, sosa katınız. Soiçme suyu bir süzgeçten ısıtılmış bir sos kabına süzerek (süzgeçte kalan posaları atınız), servis ediniz.

Not: Macar usulü sos ızgara et, sote dana ciğeri ya da böbrekle servis edebileceğiniz hafif bir sostur.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Macar Soslu Tavşan yemek tarifi




2 kg'lık 1 tavşan (4'e bölünmüş)
1+1/2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
60 gram (1/2 içme suyu bardağı) + 1+1/2 çorba kaşığı un
60 gram (4 çorba kaşığı) tereyağı
2 çorba kaşığı rafine yağ
2 orta boy soğan (ince doğranmış)
1 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1 çorba kaşığı kırmızıbiber
1/2 içme suyu bardağı tavuk suyu
250 gram (1 içme suyu bardağı) krema

Büyük bir tabakta 1 tatlı kaşığı tuz, 1/2 tatlı kaşığı karabiber ve 60 gram (1/4 içme suyu bardağı) unu karıştırınız. Tavşan parçalarını bu karışıma batırıp iyice buladıktan sonra, fazla unlarını silkeleyerek, bir kenara bırakınız. Büyük ve yayvan bir tencerede, tereyağı ve rafine yağı orta ateşte kızdırınız. Yağ kızınca unlanmış tavşanları koyup 7-8 dakika, arasıra çevirerek her tarafları iyice kahverengi oluncaya kadar kızartınız. Ateşi iyice kısıp, tencerenin kapağını kapatarak tavşanı 40 dakika, yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra, tencereyi ateşten alınız. Maşayla tavşan parçalarını tencereden alıp, ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirerek, soiçme suyu hazırlayıncaya kadar sıcak kalmalarını sağlayınız. Tencerede 3 çorba kaşığı yağ bırakıp, gerisini döktükten sonra, orta ateşe oturtup soğan ve sarımsağı ekleyiniz. Arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz. Kalan 1+1/2 çorba kaşığı unu, kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu, kalan 1/2 tatlı kaşığı karabiberi ve kırmızıbiberi ekleyiniz. İyice karıştırıp, 1 dakika pişiriniz. Tavuk suyunu ve kremayı ekledikten sonra ateşi iyice kısıp, arasıra karıştırarak 2-3 dakika, sos koyulaşıp pürtüksüz oluncaya kadar pişiriniz. Soiçme suyu ateşten alıp, servis tabağındaki tavşan parçalarının üzerine dökerek, yemeğinizi servis ediniz.

Not: Macar soslu tavşanı, tereyağlı erişte ve taze yeşil salatayla servis edebilirsiniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Kırmızı Biberli Tavuk yemek tarifi (Video)



1,5 kg'lık 1 tavuk (temizlenip, 6 parçaya bölünmüş)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
30 gram (2 çorba kaşığı) tereyağı
2 büyük soğan (doğranmış)
1 büyük diş sarımsak (dövülmüş)
1+1/2 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1+1/4 içme suyu bardağı tavuk suyu
2 dolmalık yeşil biber (çekirdekleri temizlenip, dilimlenmiş)
4 domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek kuşbaşı doğranmış)
1+1/2 çorba kaşığı un
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) krema

Tavuk parçalarını tuz ve biberle ovup, bir kenara bırakınız. Büyük bir tencerede tereyağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğan ve sarımsağı katıp, sık sık karıştırarak 8-10 dakika, soğanlar kahverengileşene kadar kızartınız.
Kırmızıbiberi serpip. 2-3 dakika daha pişiriniz. Tavuk suyunu ekleyip, tavuk parçaları, yeşil biber ve domatesleri koyarak tencerenin kapağını kapatınız. Ateşi iyice kısıp 1 saat, tavuk parçaları yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
Bir bardakta unu 2 çorba kaşığı kremayla pürtüksüz bir bulamaç elde edene kadar karıştırınız. Un ve krema karışımını tencereye katıp, karıştırınız. Ateşi yavaşça yükseltip karışımı kaynatarak 2 dakika pişiriniz. Kalan kremayı ekleyip yemeğinizi karıştırdıktan sonra, tencereyi ateşten alıp, yemeğinizi, ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, servis ediniz.

Not: Macar mutfağından alınma bir yemek olan kırmızıbiberli tavuk, yanında domates, hıyar salatası ve pilavla servis edilebilir.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Sucuklu Yahni yemek tarifi (Video)




500 gram domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek kuşbaşı doğranmış)
500 gram patates (haşlanmış, kabukları soyulup dilimlenmiş)
250 gram sucuk (doğranmış)
1/4 içme suyu bardağı rafine yağ
2 orta boy soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 orta boy dolmalık yeşil biber (çekirdekleri temizlenip, irice doğranmış)
1 orta boy dolmalık kırmızı biber (çekirdekleri temizlenip, irice doğranmış)
1 çorba kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber
1 çay kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) krema

Ateşe dayanıklı orta boy bir cam kapta, rafine yağı orta ateşte kızdırınız. Yağ kızınca soğan ve sarımsağı katıp, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz. Yeşil ve kırmızı dolmalık biberleri ekleyip, arasıra karıştırarak 5 dakika daha pişiriniz.
Kabı ateşten alıp kırmızıbiber, tuz, karabiber, dereotu ve domatesleri ekleyip, karıştırınız. Kabı ağır ateşe oturtup, karışımı 25-30 dakika, sebzeler yumuşayana kadar pişiriniz. Haşlanmış patates dilimleri, sucuk ve kremayı katıp ağır ateşte 5 dakika daha, patatesler ve sucuk iyice ısınana kadar pişiriniz. Kabı ateşten alıp, yemeğinizi kabında servis ediniz.

Not: Geleneksel bir Macar yemeğinin değişik bir çeşidi olan sucuklu yahni, tek başına doyurucu bir yemek olarak servis edilebilir.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Macar Usulü Yumurta yemek tarifi (Video)




8 katı haşlanmış yumurta (her biri ortadan 2'ye kesilip, sıcak tutulmuş)
2 içme suyu bardağı süt
1 kahve kaşığı kekik
1 defne yaprağı
1/2 kahve kaşığı hindistancevizi
1 küçük soğan (küçük parçalara doğranmış)
1+1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
30 gram (2 çorba kaşığı) + 1 çay kaşığı tereyağı
60 gram (1/2 içme suyu bardağı) kaşar peyniri rendesi
2 tatlı kaşığı kırmızıbiber

Orta boy bir tencerede süt, kekik, defne yaprağı, hindistancevizi, soğan, tuz ve biberi karıştırınız. Tencereyi ateşe oturtup, sütü 6 dakika ısıtınız. Tencereyi ateşten alıp, sütü orta boy bir kaseye süzerek, tahta kaşığın sırtıyla süzgeçte kalan harcı ezdikten sonra (süzgeçte kalan posayı atınız), kaseyi bir kenara bırakınız.
Orta boy bir başka tencerede 30 gram (2 çorba kaşığı) tereyağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca tencereyi ateşten alıp, tahta bir kaşıkla unu katarak pürtüksüz bir bulamaç elde ediniz. Sütü sürekli karıştırarak, bulamaca ekleyiniz. Peynirden 1 çorba kaşığı ayırıp, kalanını tatlı kırmızıbiberle karıştırıp ekleyiniz. Tencereyi yeniden ateşe oturtup, sürekli karıştırarak sos koyu ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız.
Izgaranızı orta sıcaklıkta ısıtınız.
Kalan 1 çay kaşığı tereyağla orta boy bir tepsiyi yağlayınız. Yumurtaları tepsiye düz kısımları alta gelecek biçimde dizip, tenceredeki soiçme suyu üstlerine boşaltınız. Ayırdığınız 1 çorba kaşığı peyniri serpip, tepsiyi ızgaraya sürerek 7-8 dakika, üstü yavaşça kızarana kadar pişiriniz.
Tepsiyi ateşten alıp, Macar usulü yumurtaları tepsisinde servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

MACAR USULÜ BİBERLİ KOTLET yemek tarifi




4 dana pirzolası
1 baş soğan
1 dolmalık yeşil biber
2 domates
40 gr. margarin
Tuz
Kırmızı biber
Karabiber
1 içme suyu bardağı sıcak su
1 çay kaşığı un
3 çorba kaşığı şekersiz krema

Soğanı ayıklayıp doğrayın. Dolmalık biberi ikiye bölün. Çekirdek kısmını çıkartın. Yarım santim kalınlığında şeritler halinde kesin. Domateslerin üzerine sıcak içme suyu dökün. Kabuğunu soyun. Dörde bölün, çekirdek kısmını çıkartın. Margarini tavada kızdırın. Kotletleri orta ateşte her iki yüzü 6'şar dakika olmak üzere kızartın. Tuz, karabiber, kırmızı biber serpin. Servis tabağına yerleştirin. Doğranmış olan soğanı etleri kızarttığınız yağda 3 dakika kızartın. Biberleri ilaye edin. Tekrar 3 dakika hafif ateşte pişirin. Unu az miktarda içme suyu ile bir kapta karıştırın. Sosa ilave edin. 5 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kremayı katın. Tekrar tuz ve biber ekin. Hazırlanan bu soiçme suyu kotletlerin üzerine dökün ve sıcak olarak servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Gulaş Çorbası yemek tarifi (Video)




1 içme suyu bardağı pirinç
250 gram kuşbaşı et
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 adet kıyılmış soğan
1 adet küp şeklinde doğranmış patates
1 adet soyulmuş domates
1 yemek kaşığı soya yağı
5 içme suyu bardağı et suyu

1) Tavaya yağı koyun ve dilimlenmiş soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
2) Eti, tuzu ve kırmızıbiberi ilave ederek pişirin. Üzerine de et suyunu dökün ve kapağını kapatın.
3) 30 dakika sonra patatesleri, pirinci ve kaynar suyu ilave edin. Patatesler yumuşayıncava kadar pişirin.
4) Domatesleri küçük küçük doğrayıp çatalla ezin. Et pişinee domatesi eklevin ve kaynatın. Piştikten sonra sıcak servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Goulash Garnish yemek tarifi (Video)




Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006


Ceviz büyüklüğünde tereyağı veya margarin
1-2 diş sarımsak
½ çay kaşığı tane kimyon
1 çay kaşığı kıyılmış maydonoz
½ çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

Gereçlerin tamamı bıçak yardımıyla hepsi bir doğrama tahtası üzerinde kıyılır. Macun kıvamına getirilir. Çorba ocaktan alınmadan önce eklenir.
Servis edilirken ekşi krema ile servis edilebilir.
Patates kullanılmadığı zaman eşit miktarda un ve yağ karıştırılarak eklenir ve kaynarken kıvam alması sağlanır.

Not: Goulash garnish genellikle çorbaya eklenerek servis yapılır.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Gulaş (Macaristan) yemek tarifi (Video)




MALZEMELER
1.5 Kg Kuşbaşı Et
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
4 Çorba Kaşığı İnce Doğranmış Soğan
1 Çorba Kaşığı Un
1 Çorba Kaşığı Tatlı Kırmızıbiber
1/2 Çay Kaşığı Acı Kırmızıbiber
1 Çay Kaşığı Kimyon
4 Adet Domates
1-2 Dal Maydanoz
1 Tatlı Kaşığı Nane
1 Tatlı Kaşığı Dereotu
Tuz

YAPILIŞI
Bir tencerede tereyağını eritip eti ve ince doğranmış soğanı ilave edin. Soğanlar sararınca un ve kırmızıbiberleri ekleyin. Kimyon ve tuz serpip karıştırın. Tencerenin kapağını kapalı olarak bekletin. Domateslerin kabuklarını soyup küçük doğrayın. Maydanoz, dereotu, ve naneyi ince kıyın. Domates, maydanoz, dereotu ve naneyi yemeğe ekleyin. Etlerin üzerine çıkmayacak kadar içme suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilav veya haşlanmış patates ile servis yapın.


ML® Gulaş Çorbası için tıklayın


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

MACAR ÇORBASI yemek tarifi (Video)




Malzemesi:
1 kg. sığır eti
2 çorba kaşığı margarin
4 orta havuç
4 büyük soğan
3 büyük patates
1 orta kereviz kökü
2 büyük domates veya 3/4 kahve fincanı domates salçası
5 dolmalık biber
3 sivri kırmızı biber
1/2 demet kereviz yaprağı
5 diş sarımsak
2 kahve kaşığı kırmızı biber
10 bardak su, tuz

Hazırlanışı:
Bir tencereye 2 çorba kaşığı margarin ile küçük kesilmiş, 4 büyük soğan koyarak soğanlar yavaşça ölünceye kadar kavurun. Sonra bu soğanlara kuşbaşı eti ilave ederek soğanlarla birlikte eti de 5 dakika kavurun. Sonra bunlara üstü soyulmuş ve et büyüklüğünde parçalara doğranmış kereviz, kazınmış yine küçük parçalara doğranmış 4 havuç, dörde bölünmüş 5 dolmalık biber, 3 adet kırmızı biber, yarım demet kereviz yaprağı, 5 diş sarımsak ile 2 tatlı kaşığı da tuz ilave edin. Sebzeler yavaşça ölü bir hal alıncaya kadar arada bir karıştırmak suretiyle kavurun. Sebzeler ölünce, bunlara, kabukları çıkarılmış ve küçük doğranmış 2 büyük domates veya domates salçası, 7 bardak su, 2 kahve kaşığı kırmızı biber katarak tencerenin kapağını kapatın. Etler pişmeye yüz tutuncaya kadar pişmeye bırakın. Sonra da bu etli sebzelere kabukları soyulmuş ve dörde bölünmüş patatesleri ve 3 bardak sıcak suyu ilave edin. Patatesler ve etler iyice pişinceye kadar yarım saat daha ateşte tutun ve servis yapın.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Kaz Ciğeri Pate yemek tarifi




1 kg kaz ciğeri
1 çay kaşığı beyaz biber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı Macar sirkesi
500 gram pastırma
20 gram jelatin
1 çay bardağı tavuk suyu
1 çay bardağı ceviz
4 çorba kaşığı bal
1 çay bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Genişçe bir kabın içinde ciğerleri ezin. Üzerine tuz, biber, şeker ve sirkeyi ilave edip karıştırın. Jelatin ve tavuk suyunu bir kaba alarak kısık ateşte sıvı yağ ile ısıtın. Ciğerli karışıma ilave edin. Buzdolabında 24 saat dinlendirin. Pastırmaları ince ince doğrayın. Genişçe bir fırın kabının içine pastırmaları dizin. Sıvı yağ dökün. Üzerine kaz ciğerli karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Cevizi marine etmek için ceviz, bal ve tavuk suyunu karıştırın. Servis tabağına aldığınız kaz ciğerini marine edilmiş ceviz ile birlikte servis yapabilirsiniz. Yeşilliklerle süsleyin.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Soya Kıymasıyla Macar Kapaması yemek tarifi (Video)




500 gr. un
1 adet yumurta
50 gram margarin
1/2 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
1 tutam tuz
İçine; İçine;
1 kg. soya kıyması
2 adet orta boy soğan
1 tutam karabiber
1 tutam tuz
1 çay kaşığı toz şeker
3 içme suyu bardağı su
Kızartmak için;
100 gram sıvıyağ
Üzerine;
1 kase yoğurt
Yarım demet maydanoz

Soya kıyması, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve toz şeker bir kaba alanarak iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, elde yuvarlanır ve köfteler hazırlanır. Köfteler kaynayan suda haşlanır, bir kevgirle tabağa alınıp soğumaya bırakılır.
Un elenerek yoğurma kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır. Yumurta, margarin, yoğurt, sirke ve tuz ilave edilip iyice yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 15 dakika dinlendirilir. Hamur üçe ayrılıp her bir parça mantı yufkası kalınlığında açılır. Her bir hamurdan 7x7 ölçülerinde kareler kesilir. Haşlanmış köfteler karelerin ortasına yerleştirilir ve üçgen şeklinde katlanır. Üçgenin iki ucu çevrilip birleştirilir. Hazırlanan hamurlar kızgın yağda kızartılır, fazla yağları kağıt havlu ile alınır. Kapamalar servis tabağına alınıp, isteğe göre üzerine köftelerin haşlama suyundan bir kepçe dökülür. Yoğurt ve ince kıyılmış maydanozla birlikte sıcak olarak servis yapılır.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Barbunyalı Krepli Taco yemek tarifi




2 kaşık margarin
2 adet yumurta
1 içme suyu bardağı süt
1 içme suyu bardagi un
Tuz
1 içme suyu bardağı haşlanmış barbunya
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 demet maydanoz
Kimyon
Tuz
Karabiber
1/2 çay bardağı kaşar peyniri
3 adet küp küp doğranmış domates
3 adet küçük küçük doğranmış yeşil soğan

Krep icin tuzu, unu, sütü ve yumurtaları güzelce mikserde ya da elde çırpın ve oluşan bu sıvıyı ısıtılmış teflon tavaya dökün ve kreplerin her iki yüzünü de çevirerek pişirin. Haşlanmış barbunyaları bir çatal yardımıyla ezin içine tuz, karabiber, kimyon, biber ve domates salçalarını ekleyin ve yağla teflon bir tavada bir kaç dakika karıştırarak bu karışımı kavurun. Kreplerinizin üzerine bu karışımı taksim edin üzerinee yeşil soğan domates, maydanoz ve kaşar peynirlerini serpin ve rulo servis yapın.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Macar Sarması yemek tarifi (Video)




Krep İçin :
1 bardak süt
1 yumurta
4 çorba kaşığı un
İç İçin :
4 dilim bonfile
200 gram mantar
150 gram dil peyniri
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı sıvı yağı
Garnitür İçin :
2 adet domates
100 gram Brüksel lahanası

Sütü, unu ve yumurtayı iyice çırpıp krep hamuru hazırlanır.
Teflon tavanın dibi çok az sıvı yağla kızdırılır.
Hazırlanan krep hamurundan bir kepçe kadar tavaya dökülüp nlü-arkalı pişirilir.
Hamur bitene dek işleme devam edilir.
Diğer yanda şerit doğranmış bonfile, teflon tavada iyice kavrulur.
Dilimlenmiş mantarlar ilave edilip iyice pişirilir.
Tuz ve karabiber eklenip karıştırılır.
Kreplerin içine doldurulup rulo şeklinde sarılır.
Kapanma yerleri alta gelecek biçimde fırın tepsisine yerleştirilir.
Üzerlerine didiklenmiş dil peyniri konulur.
Fırında 200°'de 10 dakika pişirilir.
Brüksel lahanaları haşlanır ve bütün halde servis tabağının kenarına dilimlenmiş domateslerin üzerine konulur.
Pişen sarmalar fırından alınarak süsleniş tabağa yerleştirilir ve servis yapılır.
Soğanları dörde bölüp yağsız bir tavada koyu kahverengi oluncaya kadar kavurulur.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Krepli Brüksellahanalı Sarma yemek tarifi




100 gram bonfile
2 adet brüksel lahanası
100 gram dil peyniri
4 adet mantar
2 içme suyu bardağı süt
3 içme suyu bardağı un
3 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı margarin
3 yemek kaşığı sıvıyağ

Krep için çırpma kabınızın içine 3 adet yumurtayı kırın ve tuz ekleyin. Köpürene kadar çırpın.sütü ekleyin.azar azar unu ekleyin ve boza kıvamına gelene kadar çırpın. Tavanızı ocağınızın üzerine alın ve ocağın altını yakın. Tavanız kızmaya başladığında 3 yemek kaşığı margarinden bir miktarını tavanıza alın.yağınız kızdığında krep hamurunda 1 kepçe kadarını tavanızın ortasına dökün. Tavanızı sağa ve sola doğru kaydırın ve krep hamurunun tüm tavayı kaplamasını sağlayın. Kreplerinizi önlü arkalı kızartın.ayrı bir tavada 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile ince şeritler halinde doğranmış bonfilenizi kavurun. İçine ince doğranmış mantar ve bürüksel lahananızı ekleyin.tuz ekleyin.kreplerinizin içine iç malzemeden koyun.dilediğiniz şekli verin.fırın tepsisine yerleştirdiğiniz kreplerin üzerine didiklenmiş dil peynirlerini yerleştirin ve 200 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında peynirleriniz kızarana kadar pişirin.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Palançika yemek tarifi




2 adet yumurta
2 içme suyu bardağı süt
3 çorba kaşığı margarin
1,5 içme suyu bardağı un
1 tutam tuz
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çay bardağı çikolata sos
1 içme suyu bardağı zerdali marmeladı
Yeteri kadar dondurma

Un, yumurta, süt, tuz, eritilmiş yağı ve pudra şekerini karıştırarak krep hamuru elde edelim.
Teflon tavada ince krep hamurlarını pişirelim.
Pişirmiş olduğumuz krep hamurlarının içine marmelat ve kuş üzümü ilave edelim.
Katlayarak tabağa koyalım ve dondurma ilave edip çikolata sos gezdirerek servis yapalım.


Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

KÜBA USULÜ DONDURMA yemek tarifi



Malzeme :
2 lt. süt,
6 kaşık hindistancevizi rendesi,
60 gr. çekirdeksiz kuru üzüm,
4 kaşık bal,
6 kaşık kaymaklı dondurma,
2 yumurtanın akı.

Yapılışı:
1- Üzümleri sıcak suda yıkayıp bir tasa koyun.
2- Sütü, hindistancevizini, balı, kaymak dondurmayı mikserle çırpın.
3- Sonra üzümleri, ardından da kar haline gelmiş yumurta aklarını yavaş yavaş spatula ile alttan üste doğru karıştırarak karışıma yedirin.
4- Karışımı önceden iyice soğutulmuş altı cam kupaya boşaltıp, buzdolabına koyun.
5- Dört saat kadar buzlukta beklettikten sora tatlının üzerini kuru üzümle süsleyip servis yapın.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.