20 Ekim 2015 Salı

İRMİK KÖFTELİ ERİK MARMELÂTI (SLOVAKYA) yemek tarifi




İrmikli köfte için gerekli malzeme: (4 kişilik):
200 gram irmik,
140 gram tereyaı
2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu.
2 yumurta,
yeteri kadar tuz.
Erik marmelâtı için gerekli malzeme:
Olgun ve taze 1 kilo erik.
250 gram toz şekeri,
4 kaşık sirke.

Yapımı: 100 gram tereyağını küçük parçalara bölüp porselen bir kâseye koymalı ve iyice döverek işlemeli. Tereyağı yumuşak bir krema durumuna gelince bir çimdik tuzla yumurtaların sarılarını teker teker katıp karışmakta olan yağa yedirmeli. Yumurtaların yedirilmesi sona erince karışmakta olan karışıma azar azar irmiği katıp yedirmeli.
Karışım birbirine iyice yedirilince bundan küçük parçalar alıp iri kiraz boyunda yuvarlak köftecikler yapmalı. Ateşe oturtulan bir tencereye tuzlu içme suyu koymalı. Su kaynamaya başlayınca bu küçük irmikli köfteleri içine atmalı ve bunları onbeş dakika kadar kaynatıp haşlamalı.
Bu süre sonunda bir kevgirle köfteleri sudan çıkarmalı ve sıcakta tutulan bir servis tabağının ortasına yerleştirmeli. Küçük bir kapta artan tereyağını eritmeli. İçine kurutulmuş ekmek tozunu serpmeli ve şöyle bir karıştırdıktan sonra bu yağı köftelerin üzerine dökmeli. Tabağın çevresine de yapımı aşağıda anlatılacak marmelâtı boşaltıp servis yapmalı.
Bir gece önceden erikleri bol suda ovalayıp iyice yıkamalı. Sonra ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarmalı ve toprak bir tencereye doldurmalı. Üzerlerine toz şekeri serpiştirmen. Sirkeyi de gezdirerek döküp bütün gece böylece bırakmalı Ertesi gün eriklerle şurubunnu emaye bir tencereye boşaltıp hafif bir ateşe oturtmalı. Sık sık karıştırarak erikler marmelât durumuna gelinceye kadar tenceredekiler hafif hafif kaynatmalı. Marmelât olunca tencereyi ateşten indirmeli ve soğutup irmik köftelerinin çevresine boşaltmalı.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder