5 Ekim 2015 Pazartesi

BUDAPEŞTE PASTASI (Macaristan) yemek tarifi (Video)



Harcı:
120 gram çikolata
250 gram (1 içme suyu bardağı tereyağı)
1 tatlı kaşığı vanilya
250 gram (1 içme suyu bardağı) şeker
1/2 içme suyu bardağı su
6 yumurtanın sarısı
Pasta:
2 çorba kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)
120 gram (1 içme suyu bardağı)
2 çorba kaşığı un
6 yumurta (sarısı ve akı ayrılmış)
125 gram (1/2 içme suyu bardağı) toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya tozu
Üstü için:
125 gram (1 içme suyu bardağı) pudra şekeri

Çikolatayı küçük bir tencerede iki çorba kaşığı içme suyu ile birlikte hafif ateşte ısıtınız ve erir erimez ateşten alınız.
Büyük bir tencerede tereyağı ve vanilyayı çırparak krema haline getiriniz ve bir kenara koyunuz.
Küçük bir tencerede şeker ile 1/2 içme suyu bardağı suyu hafif ateşte, şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtınız; sonra ateşi yükseltip şurubu 5 dakika kadar ağzı kapalı olarak kaynatınız. Kapağı açarak, çatalı şuruba batırıp çektiğinizde küçük iplikçikler meydana gelmesine kadar kaynatınız. Sonra ateşten alıp, bir kenara bırakınız.
Bu arada orta büyüklükte bir karıştırma kabında 6 yumurta sarısını soluk sarı bir renk alana kadar telle çırpınız. Yumurtaları bir yandan çırparken, bir yandan da bir kenara aldığınız sıcak şurubu yumurta sarılarının içine çok ince olarak akıtınız. (Yumurtaların o anda katılaşmaması için bu çok önemlidir.) Sonra, karışım kalınlaşıp iyice soğuyana kadar kuvvetlice çırpınız ve krema halindeki vanilya-tereyağı karışımına katınız; elde ettiğiniz bu yeni karışımı erimiş çikolata ile birlikte karıştırıp, pasta hazırlanana kadar buzdolabında bekletiniz.
Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız. Küçük ve kenarları alçak bir fırın tepsisini 1 tatlı kaşığı yağ ile yağlayınız ve 1 tatlı kaşığı un serpiniz; fazla ununu silkeleyerek atınız ve tepsiyi bir kenara koyunuz.
Pasta katlarını yapmak için, orta büyüklükte bir kapta 6 yumurta sarısını ve 125 gram şekerin yarısını karışım soluk sarı bir renk alana kadar telle çırpınız; 1 tatlı kaşığı vanilyayı da ekleyip bir kenara koyunuz.
Başka bir kapta yumurta aklarını köpürene kadar çırpınız; kalan şekeri ekleyip iyice karıştırınız. Sonra, yavaşça yumurta akları ile sarılarını karıştırıp 120 gram unu yumurta karışımının içine yavaş yavaş ekleyiniz; hepsini birlikte hamur haline getiriniz.
Hamurun 1/6'sını kaşıkla alıp hazırlanmış tepsiye 1/2 cm kalınlığında yayınız ve fırında 15 dakika, hafif kızarana kadar pişiriniz.
Tepsiyi fırından alıp, bir bıçağı iç kenarlarında çepeçevre gezdirerek pastayı çıkarınız ve tel bir ızgara üstünde soğumaya bırakınız.
Tepsiyi tekrar yağlayıp, un serpip hamurun 1/6'sını bir önceki gibi pişiriniz ve pastanın 6 katı da hazırlanana kadar bu işleme devam ediniz.
Birden çok fırın tepsiniz varsa veya fırınınızın büyüklüğü elverişli ise iki veya daha çok pasta katını aynı anda pişirebilirsiniz.
Pastayı tamamlamak için, en düzgün pasta katını en üste koymak üzere seçiniz ve kenarları alçak bir tepsiye veya 1 tabaka alüminyum kâğıdına yerleştirip etrafını yavaşça yağlayınız. Bıçağın düz tarafı ile üzerine kama biçiminde 8-10 çizik yapınız (ama, kesmemeye dikkat ediniz).
Küçük bir sos tavasında pudra şekerini hafif ateşte karıştırarak eritip, bronz rengi olana kadar pişiriniz ve bu karameli hemen çizikli pastanın üzerine dökünüz. Yağlı bir bıçakla karameli düzeltip bıçak ile daha önce yaptığınız çiziklerin üzerinden geçiriniz.
Pastayı toparlamak için öteki 5 pasta katından birini bir tabağa alıp çikolatalı kremanın 1/6'sını üzerine sürünüz; bir başka pasta katını üzerine yerleştirip gene kremanın 1/6'sını sürünüz ve işleme aynı şekilde devam ederek en üste karamel kaplı katı yerleştiriniz.
Çikolatalı kremanın kalan bölümünü pastayı süslemek ve kenarlarına sürmek için kullanınız. (Pastanın üst ve alt kenarlarına sıkma torbası ile çeşitli süsler yapabilirsiniz.) Pastanızı sıcak bıçakla kesip servis ediniz.
Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder