12 Ekim 2015 Pazartesi

Boğdan Usulü Poğaça nasıl yapilir ?




125 gram (8 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)
15 gram taze (yaş) maya
100 gram (1/2 içme suyu bardağından biraz az) + 1 çay kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı içme suyu (ılık)
350 gram (1+3/4 içme suyu bardağı) süt
250 gram (6 içme suyu bardağı) un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (yavaşça çırpılmış)
15 gram (1 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)

2 büyük tepsiyi 1 çorba kaşığı yağla yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Mayayı küçük bir kaseye ufalayıp, 1 çay kaşığı şekerle birlikte çatalla eziniz. Ilık suyu katıp, krema kıvamına getiriniz. Kaseyi, ılık ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, maya kabarıp köpük köpük olana kadar bekletiniz.
Sütü küçük bir tencerede kaynatmadan ısıtınız. Ateşi kısıp, 6 çorba kaşığı tereyağı katınız. Yağ eriyince tencereyi ateşten alıp, ılınmaya bırakınız.
Un, tuz ve kalan 100 gram şekeri ısıtılmış büyük bir kaseye eleyip, ortasını çukurlaştırarak, maya, yağlı süt ve yumurtayı katınız. Spatula ya da parmaklarınızla sıvıları una yedirip, hamur kasenin yanlarından ayrılana kadar karıştırınız.
Hamuru yavaşça unlanmış tezgaha çıkarıp 10 dakika (yapışırsa tezgahı yeniden unlayarak), esnek ve pürtüksüz olana kadar yoğurunuz. Büyük kaseyi çalkalayıp iyice kuruladıktan sonra, 1 tatlı kaşığı tereyağla yağlayınız. Hamuru top yapıp, kaseye koyunuz. Üstüne un serpip, temiz ve nemli bir bezle örtünüz.
Kaseyi ılık ve cereyansız bir yerde 1-1,5 saat, hamur kabarıp, hacmi yaklaşık iki kat olana kadar bekletiniz.
Kabarmış hamuru kaseden çıkarıp, unlanmış tezgahta 3 dakika yoğurduktan sonra, 0,5 cm kalınlığında açınız. Kalan 1 çorba kaşığı yumuşatılmış yağı ince bir tabaka halinde üzerine yayınız.
7,5 cm çapında bisküvi kalıbıyla, hamuru yuvarlak parçalar halinde kesiniz.
Her yuvarlağın ortasını derince çizip, yarım ay biçiminde katlayınız. Kenarlarını bastırarak yapıştırınız.
Poğaçaları hazırladığınız tepsilere geniş aralarla dizip, bir fırçayla her birinin üzerine biraz eritilmiş yağdan sürünüz. Poğaçaların üstünü nemli bir bezle örtüp, ılık ve cereyansız bir yerde 30-40 dakika, poğaçalar kabarıp büyüyene kadar bekletiniz.
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (240 C) getirip ısıtınız.
Tepsileri, fırına sürüp, poğaçaları 15-20 dakika, nar gibi olana kadar pişiriniz.
Poğaçaları fırından çıkarıp, tel ızgarada biraz ılıtarak sıcak veya tamamen soğuttuktan sonra, servis ediniz.

Not:Yemeğinizi kesinlikle kısık ateşte yapmanızı tavsiye ederiz.




Avast logo

This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.
www.avast.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder